Despre recunoștință și rolul ei în munca / viața de zi cu zi

Un clip video (Dan Ariely: What makes us feel good about our work? | Video on TED.com), pe care îl puteți vedea mai jos (20 minute):

Dan Ariely vorbește despre motivația oamenilor.

Știți, poate, de faptul că feed-back-ul pozitiv („Bravo, ai făcut bine!”, „Felicitări pentru ce ai realizat”, „Mulțumesc pentru o treabă făcută cu însemnătate”) ajută, și că e una din cele mai sub-folosite metode de motivare. În general, oamenii, manageri sau nu, evită să dea feed-back pozitiv. Motivele sunt multiple, de la obișnuința de a critica, până la eficiența, crezută, a feed-back-ului negativ („ai făcut rău, corectează, fă așa și pe dincolo și lucrurile se vor îmbunătăți”). Așadar, o primă observație ar fi că feed-back-ul pozitiv e o unealtă sub-utilizată, ce poate fi luată în considerare.

ariely200-651aba3d8fa976aa77d153132ad85b158366665f-s6Ce spune video-ul nu e neapărat să dai feed-back pozitiv, într-un fel haotic, nu neapărat cu afirmații adevărate, dar întotdeauna axat pe pozitiv:

  • „Arăți bine, te-ai îmbrăcat frumos.” (deși poate nu e cu nimic deosebit de ieri, când nu am zis nimic)
  • „Felicitări pentru munca de azi, munca de ieri, și pentru că vei munci și mâine.” (deși poate nu am făcut niciun efort deosebit zilele astea)
  • „Bravo, bine lucrat, excelent, îți zic și azi, îți voi zice și mâine, ai un bravo pentru toată săptămâna.” (deși poate munca mea a fost mediocră)

Da, posibil sa existe un efect placebo al unor afirmații nu neapărat cu substanță. Pot spune lucruri în care nu cred neapărat, și, cumva, într-un anume efect, ele pot schimba lucruri în bine. Posibil cu o parte dintre oameni si in anumite circumstante. Poți lăuda cumva nefondat și poți obține (ceva) rezultate cu asta.

Nu consider însă că despre asta e în vorba in filmuletul vizionat. despre a zice „Bravo!” și „Excepțional!” la lucrurile obișnuite.

Cred că are mai multă legătură cu un alt sentiment decât laudele și „perierile” – cu recunoștința, cu mulțumirea și aprecierea, cu recunoașterea valorii muncii unei persoane.

  • „Îți mulțumesc pentru efortul pe care l-ai făcut (aici), rezultatele muncii tale ajută (asa)”.
  • „Mă simt bine să mă pot bucura de ce ai realizat tu azi (asta). Mulțumesc”.
  • „Ai făcut mulți oameni fericiți (cine) cu eforturile tale (care)”.

Cred că despre asta e vorba mai mult în video. Despre a fi recunoscător, despre a mulțumi și a arăta că munca înseamnă ceva. Despre a arăta implicațiile muncii cuiva în viața altora. Despre a da oamenilor sens si sentimentul de apartenență.

Editura Publica a tradus trei lucrari ale lui Dan Ariely in ultimii trei ani. Este vorba de Irational in mod previzibil, Irationalitatea benefica si Adevarul (cinstit) despre necinste. Merita citite, inclu si exemple care privesc medicii si activitatile acestora,

(via)

Olivian Breda (147 Posts)

Olivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu