Poate titlul mesajului meu o să ți se pară ciudat. „Cum adică să nu fac branding? Păi despre asta e vorba aici!” O să răspund la dilemă în sfârșitul articolului. Între timp, o iau pe ocolite.
Am mers recent să schimb niște lei în 20 de euro. Sumă mică, aveam nevoie de bani. Era sâmbătă dimineața, ora 9, cu greu am găsit un loc unde să fac tranzacția. Era o casă de schimb valutar. După ce mi-a dat suma, doamna s-a oferit să îmi dea și un plic, să pun banii. Am acceptat, și m-am trezit cu o dilemă – nu puteam îndoi plicul ușor să îl pun în portofel, așa că soluția era să merg cu plicul în mână. Sau să nu folosesc plicul deloc, să pun banii în portofel și să merg cu plicul în mână până la primul coș.
Cum arăta însă plicul? Vedeți mai sus fotografia. E puternic brand-uit cu însemnele casei, era un plic colorat distinct, și se vedea de la distanță că e vorba de un plic care conține bani. Întrebarea mea e – cât de sigur se simte cineva care iese dintr-o casă de schimb valutar cu un plic pe care scrie, practic „am bani aici”? Cum se simte o persoană care iese de la tine din firmă cu un plic pe care scrie, cu litere aurite și foarte mari, „TEZAUR”?
Să dau și niște exemple din lumea medicală, de data asta ipotetice.
Ești în concediu, în alt județ. Mergi la o conferință, întâlnești un medic proctolog. Faci cunoștință, îi dai o carte de vizită. De la muncă, bineînțeles. Te întorci la muncă. Deschizi mailul și găsești trei emailuri de la medicul proctolog, trimise cât timp ai fost fost în concediu. Mailurile vin de la „Clinica de hemoroizi”. Șeful tău, care, fără să știi, îți citește emailurile, te privește ciudat de la acea dată încolo.
Un alt exemplu. Ești o doamnă manager, de succes, într-o multinațională. Ești la muncă, secretara ta e plecată. E înlocuită de un coleg. Colegul primește în absența ta un apel, și ți-l preia. Te sunase o clinică de înfrumusețare estetică, și anume un doctor care se ocupa de implant de silicoane. Colegul care a preluat apelul a aflat doar numele doctorului și clinica. O căutare pe Internet mai târziu, și în curând în firmă oamenii se uită ciudat la tine.
Ce vreau să spun cu aceste exemple?
- În general, e indicat să îți pui brand-ul cât mai vizibil. Logo-ul firmei ar trebui să fie pe cât mai multe locuri. Clinica ta, site-ul tău, documentele care ies din firmă, hainele angajaților, toate ar trebui să urmeze o linie, și să fie o coerență vizuală între asemenea elemente.
- Pe de altă parte, există situații în care e bine să fii atent cu branding-ul. E necesară multă discreție când vorbești de lucruri potențial stânjenitoare. Poate ar fi bine să te gândești în ce fel să branduiești plicul sau mapa în care dai rezultatele analizelor. Dacă dai un telefon, poate ar fi indicat să spui cât mai puține lucruri despre tine, înainte să fii sigur că vorbești cu persoana pe care o cauți de fapt. Dacă trimiți un email, nu îl semna drept: „Clinică de implant silicoane”, ci semnează-l într-un fel în care dacă cineva vede acest mesaj de față cu persoana căreia îi e adresat, să nu existe situații jenante. Când dai un pliant, gândește-te că poate fi citit și de alte persoane decât cea care îl primește. Poți alege să îl pui într-un plic, sau să pui în interiorul pliantului lucrurile cele mai sensibile, nu pe prima pagină cu font mare.
Ca o concluzie, ajung și la ideea pe care am promis-o în paragraful inițial – brandingul face bine, și e indicat să îl faci cât mai mult. Dacă însă există potențiale probleme din prea mult branding, dacă crezi că există și riscul ca branduind un lucru să poți cauza rău, atunci fă ce zice titlul mesajului – oprește-te din prea mult branding și din branding în locuri nepotrivite.
Partajează pe WhatsApp