De ce multi medici prezinta neconvingator? Pentru ca avand o pregatire stiintifica serioasa si de care sunt mandri, se pierd in detalii mult prea tehnice pentru audienta. Ba mai mult, mesajul, daca a existat candva se pierde printre multitudinea de grafice, definitii si date istorice de la Big Bang incoace.
Indiferent cat de ofensive par afirmatiile de mai sus, daca as fi medic m-as uita mai degraba la oportunitatea prezenta in loc sa ma simt atacat in identitatea mea de casta. Pentru ca exista in mod clar o mare sansa de a sta in fata cu un efort mai mic decat multe altele facute de medici; fara sa mai mentionez ca ar putea fi si foarte distractiv si inspirational.
Am asistat deunazi la o prezentare a doamnei Profesor Doctor Monica Pop la un eveniment organizat pentru medici de familie de catre Huston NPA la Poiana Brasov.
Doamna doctor Monica Pop facea eforturi considerabile sa convinga audienta de importanta depistarii ambliopiei la copii, intre varsta de de 3-6 ani (dar mai degraba 3 decat 6). Ambliopia este o patologie usor de depistat si de tratat in intervalul de varsta mentionat.
A fost convingatoare, a placut audientei, si a primit o multime de intrebari. De ce? Pentru ca a prezentat ambliopia ca o parte a misiunii ei personale, pentru ca a explicat consecintele pentru copilul caruia nu i-a fost corectat la timp defectul cat si pentru consecintele sociale (cum ar fi daca acest copil, odata devenit adult, ar fi in pozitia de a conduce sau manipula utilaje grele). Pentru ca a transmis in repetate randuri medicilor din audienta mesajul de incurajare si de responsabililtate in depistarea ambliopiei. Si pentru ca a spus povesti de succes cu oameni reali cu care s-a intalnit in cariera ei profesionala si pe care i-a ajutat. Intre altele, a posvestit cat de impresionata a fost de o invatatoare din Vrancea care a venit cu baietelul ei de sase ani la control pentru ca a observat cum acesta se lovea sau lovea obiecte preponderent pe o partea dreapta a corpului. Invatatoarea a venit la control si au reusit sa salveze vederea cu ochiul drept a copilului.
Nimic despre istoria descoperirii bolii, despre cauzele si mecanismele producerii ei. Doar despre importanta descoperirii si a tratarii la timp. Si povesti de succes care sa puna medicii in pozitia pentru care s-au pregatit incele din urma: cea de salvatori de vieti sau datatori de viata sanatoasa si de calitate.
O prezentare frumoasa spusa din suflet si antrenanta! E, oare, atat de greu?
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.