Multă vreme am cochetat cu ideea că inteligența artificială va fi un mare plus pentru practica medicală, că medicii, oarecum despovărați de algoritmii de stabilire a diagnosticului și a tratamentului, se vor putea concentra mai mult pe interacțiunea cu pacienții. Astfel, le vor oferi acestora o experiență mai bună, iar pentru ei își vor păstra oarecum parte cea mai frumoasă din medicină (ce-i drept, nu pentru toți).
Între timp, mi s-au relevat niște noutăți pe care nu le anticipasem. A existat un studiu în care pacienții care întrebau un medic sau un chatbot (în scris) ceva despre sănătatea lor au primit răspunsuri; le-au apreciat mai mult pe cele din partea chatbot-ului. Un articol a menționat experiența unui medic de urgențe care a solicitat unui chatbot o explicație empatică despre o suferință a unui pacient pentru care nu avea prea mult timp la dispoziție. A citit răspunsul și i s-a părut corect și mult mai bine construit decât s-ar fi străduit el însuși. Apoi a continuat să folosească acest instrument.
Credința că oamenii vor face o treabă mai bine apreciată decât mașinile totuși persistă. Dar câtă vreme medicina bazată pe dovezi devine tot mai mult un algoritm bazat pe statistici, este destul de probabil că un sistem de inteligență artificială va integra mai bine, mai repede și mai complet informațiile comparativ cu mediana medicilor. Firește, ne vom pune în mod etic problema rateurilor pe care le vor da mașinile. Însă, nefiresc, nu ne prea punem deloc problema rateurilor pe care le dau în prezent (și în număr mare) medicii zilelor noastre.
Ceea ce mi-a scăpat din vedere cu totul este faptul că se poate cristaliza o generație de oameni care ar prefera un răspuns dat de un computer decât de un seamăn. Nu e chiar atât de nerealist dacă e să ne gândim la câți oameni iau de bun tot ceea ce le place pe internet în materie de sănătate. E posibil să le placă mai mult un text scris decât să meargă să stea de vorbă cu un alt seamăn, mai ales dacă acesta nu reușește sub niciun chip să inspire încrederea că într-adevăr îi pasă.
Dumneavoastră cine v-ați dori să vă rateze diagnosticul sau tratamentul, un om sau o mașină?
Articol publicat in Viața Medicală, 23/06/23
Partajează pe WhatsApp
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.