Hai să ne spălăm pe mâini! (1)

Pe bune, cu sapun sau cu dezinfectant! In spitalele romanesti!

Demonstratia

Sunt multi carcotasi gata sa critice orice initiativa; fiecare cu educatia (sau lipsa ei) si frustrarile lui.

Chestia este ca, daca aceasta campanie va functiona, progresele se vor vedea cu ochiul liber: multe (adica… multe) vieti vor fi salvate si si mai multi pacienti vor fi scutiti de chinuri si emotii inutile. Aveti un exemplu celebru mai jos.

Peter Pronovost[i] a fost martor la decesul unei fetite de cinci ani din cauza unei infectii aparute in urma unui cateter. Mama fetitei l-a intrebat daca poate garanta macar ca surorile ei nu vor avea acelasi destin in cazul in care vor ajunge sa fie internate. La momentul acela nu a putut promite dar ulterior a facut ceva despre care se crede ca a salvat mai multe vieti decat oricare dintre descoperirile din medicina ultimilor 10 ani.

In 2003, avand ca model rigorile din cercetarea medicala a implementat o lista de verificare[ii] in administrarea cateterizarii venoase care a dus in 18 luni la urmatoarele rezultate: a salvat vietile a 1500 de pacienti si a facut o economie la bugetele spitalelor din statul Michigan de 100 de milioane de dolari. Dupa doar trei luni incidenta infectiilor nosocomiale in cateterismul venos a scazut de la 2,7 la mia de pacienti la 0. Rezultatul a fost sustinut pe urmatorii patru ani. Ulterior aceasta experienta a fost replicata la nivelul tuturor spitalelor din SUA.

beyond-internal-communications-influence-and-persuasion-20-638-1

Imaginati-va ca sunt oameni care mureau in spitale cu zile pentru ca medicii pur si simplu gandeau ca infectiile post cateterism asa sunt ele: inevitabile. Nu cred ca in majoritatea spitalelor din Romania situatia este diferita acum. Desigur exista si exceptii: de exemplu Spitalul Sf. Constantin din Brasov ar putea servi ca model pentru multe spitale din tara in ceea ce priveste implementarea cu succes a procedurilor ferme de spalare si dezinfectare mainilor personalului medical. Am fost acolo si au fost si altii care se pricep la asta si  le-au dat un trofeu legat de curatenie.

In mod cert, constientizarea si educatia sunt absolut necesare pentru a schimba ceva. Din aceasta perspectiva campania este binevenita. Destul de probabil ca nu va fi insa si suficienta. Cu un minim efort de imaginatie ma intreb: cine ii va spune domnului Profesor sau sefului de sectie ca nu s-a spalat bine pe maini inainte sau dupa ce a atins pacientul? In paranteza fie spus, in studiul Profesorului Pronovost asistentele au fost imputernicite sa autorizeze sau nu cateterizarea in functie de respectarea listei de verificare.

Concluzia cercetatorilor americani a fost aceea ca, pentru ca proiectul sa aiba succes, trebuie ca participantii sa isi doreasca foarte mult si sa creada ca pot salva vieti disciplinandu-se si aplicand rigoarea.

“Problema fundamentala legata de calitatea medicinei in America este aceea ca noi nu am reusit sa vedem oferirea serviciilor de sanatate ca si stiinta. Sarcinile stiintei medicale se pot grupa de trei categorii. Una este intelegerea patologiei. Una esta gasirea de treapii eficace. Si una se refera la asigurarea aplicarii acelor terapii in mod eficace. Aceasta a treia categorie a fost ignorata aproape total de finantatorii in cercetare, de guverne si mediul academic. Este privita mai degraba ca fiind zona de arta a medicinei. Asta este o greseala, una foarte mare. Si din perspectiva platitorului de taxe este scandalos.” – Peter Pronovost

Revin in articolele urmatoare cu ce ar putea merge prost legat de aceasta initiativa, laudabila altminteri.

 

Vezi si:

Idei bune și simple greu acceptate: cazul doctorului Ignaz Semmelweis

 

[i]  Medic specialist terapie intensiva la Johns Hopkins Hospital in BaltimoreMaryland; Profesor la Johns Hopkins School of Medicine departamentele anesteziologie si terapie intensiva; Profesor de management in sanatate la Carey Business School; Profesor de management si politici de sanatate la the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health; Director Medical la Center for Innovation in Quality Patient Care

[ii] Conform acestei liste doctorii care fac cateterisarea trebuie sa:

  1. Sa se spele pe maini cu sapun.
  2. Curete pielea pacientului cu antiseptic cu clorhexidina.
  3. Sa puna campuri sterile peste tot corpul pacientului.
  4. Sa poarte masca, halat, boneta si manusi sterile.
  5. Sa puna compresa sterila peste locul cu cateterul.
Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu