Este NORMAL ca pacientul sa NU urmeze tratamentul prescris!

Si am gasit si un grup de medici care sa fie de acord cu asta. Este vorba de un grup de circa 30 de psihiatri cu care am discutat despre comunicarea cu pacientul weekendul trecut la Gura Humorului. Dupa o dezbatere intre ei am supus la vot si da: doua treimi dintre ei erau perfect de acord cu asta.

Fireste ca sunt nuante, sunt urgente, sunt situatii critice (a fost evocat cazul cu refuzul transfuziei pe considerente religioase) sunt utopii la mijloc dar, daca  ne uitam la ceea ce se intampla, rezultatul cam asta e: pacientii mai degraba nu respecta decat sa respecte intocmai indicatiile medicului. Si prin definitie, normalul este dat de ceea ce se intampla cel mai des.

La ce ii foloseste medicului sa aceepte aceasta realitate?

Sa vedem:

  • Daca crezi ca NU este normal ca pacientii sa refuze tratamentul, de fiecare data cand s-a intamplat asta este si esecul tau. Era normal sa il urmeze dar nu au facut-o. Undeva poate ca ai gresit.
  • Dar daca crezi invers, atunci te vei pregati mai bine, vei face un efort mai mare ca sa eviti aceasta normalitate paguboasa si, in cele din urma, succesul pacientului este un pic si succesul tau.

Tu cu ce vrei sa te incarci: cu mai multe esecuri sau mai multe succese?

 

Nicolae-Iordache Iordache (456 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu