Ce doctori au mai ramas in tara?

Au plecat si pleaca in continuare multi medici din Romania. Este un motiv serios de ingrijorare pentru societate. Este un moment dificil pentru medicii implicati indiferent ca raman sau pleaca. Nu este insa si un moment de panica (desi poate ca ar merita sa fie).

Panicosii spun insa ca au plecat cei buni si au ramas cei mai slab pregatiti. Eu ma indoiesc foarte mult de aceasta afirmatie. Ma indoiesc si de contarul ei (cum ca ar fi ramas cei mai buni). Cred ca au plecat „grupuri” de medici cu una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristi in comun: limitari economice severe, constrangeri etice legate de practica si cariera  in Romania, neclaritatea unui orizont profesional luminos, experiente personale nefericite, un spirit de aventura  mai accentuat (dorinta de experiente noi si diferite, important dealtfel), abilitatea de a  recunoaste si culege oferte facile etc.

Competentele profesionale dupa cum ati putut vedea nu au intrat in categoriile de mai sus. Stiu deopotriva medici buni si competenti care au ales sa lucreze in alte tari asa cum stiu si medici incompetenti care au ales calea „exilului”. Ati vazut bine, incompetenti. Oameni care au facut alte joburi in ultimii 10 sau chiar 20 de ani si au plecat sa practice medicina in tari precum Germania sau Belgia. Atentie, nu am spus incapabili, ci doar incompetenti! Cei care i-au angajat si-au asumat raspunderea instruirii acestora ca sa devina intr-un final si competenti. O raspundere pe care aici prea putin angajatori si-o asuma, daca cumva sunt vre-unii.

Sunt si medici care si-au gasit un nivel de recunoastere in comunitate care va fi greu de atins intr-o alta tara. Sunt medicii cu brand care tin la investitia lor si se bucura de aceasta. Mai sunt medici care cred ca au ceva de spus aici sau care au ramas ca sa isi ingrijeasca si sa-si aline parintii la batranete. Mai sunt medici care au razbit in sistemul putin prietenos din  Romania si care au dobandit imunitate la nedreptati si care lupta in continuare. Medici care au incercat suravietuirea pe propria piele si care acum faca fata cu succes. Toti acestia sunt medici de care avem nevoie.

Au ramas si altii poate pe care nimeni nu i-ar fi luat, care au profitat de slabiciunile sistemului sau care chiar l-au parazitat si continua sa il paraziteze, care saboteaza constant orice tentativa de modernizare in oricafel s-ar arata aceasta.

In concluzie. Proportiile dintre medicii competenti si incompetenti, buni sau „rai” nu cred ca s-au alterat semnificativ. Doar ca, in lipsa unui sistem de sanatate bine calibrat si orientat, fiecare e pe cont propriu. Atat medici cat si pacienti. Succes si sanatate tuturor.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

2 comentarii la „Ce doctori au mai ramas in tara?”

  1. Perfect adevarat. Problema Este ca la generația tânara au plecat masiv forte mulți.aici efectul se va vedea peste cca zece ani cand se pensioneaza cei care au razbit aici, au un brand etc cum ai zis tu. Atunci începe marele dezastru. Atunci poate ca o parte din cei plecați se întorc dar vor fi scumpi daca sunt destepti, foarte scumpi. Oricum marele necesar mondial de medici ajunge la maxim doar in 2015 2020, atunci sa vezi cum va fi. Mult succes sa ne vedem atunci, cu toții cu branduri puternice…

    Răspunde
  2. Oricum apropo,tiam citit cartea, mia plăcut. Mă ajutat trebuie sa recunosc, mia deschis ochii. Mi se pare chiar ca lăsa loc unei continuari cu indicatii mai precise, mai clare, mai directe cum sa ne construim un brand. Acum eu știu ca nu vrei sa detaliezi toți pași pentru ca e nevoie de clienți, dar poate ca poți Alege un subsegment care oricum nu e in portofoliul tau usual sigla inveti pas cu pas cum sa își construiască un brand. E doar o idee, poate fi si proasta evident. Oricum eu as mai cumpara carti pe tema scrise de tine. Mult succes in continuare. Ai făcut lucruri frumoase. Cu simpatie, Lucian

    Răspunde

Lasă un comentariu