Despre rigoare si relativitate la CMR

Incerci sa cauti un medic in registrul CMR. Prima chestie iti iese in fata este imaginea asta:

„Datele disponibile pe această pagină au caracter informativ și sunt actualizate periodic.” Informativ, nu legal. Si sunt actualizate periodic, nu permanent. Care o fi perioada? O zi, o saptamna, o luna, un an?

„Datele publicate pe această pagină nu reprezintă starea de fapt a situației membrilor, aceasta putându-se confirma numai de către colegiul teritorial al cărui membru este medicul.” Cu alte cuvinte, puteti fi mai aproximativi? Si vine apartine oricum altora. Mergi si intreaba-i pe aia! Macar daca ar scrie in dreptul fiecarui medic cu istoric care ar fi colegiul ala.

„Datele publicate pe site-ul Colegiul Medicilor din România au fost colectate, verificate, introduse și actualizate de colegiile teritoriale ale medicilor.” Daca nu ai inteles iti mai repet. Noi nu avem nicio responsabilitate! Daca vrei te uiti, daca nu, nu!

„Responsabilitatea asupra conținutului datelor revine în exclusivitate colegiilor teritoriale ale medicilor.” Daca nici a treia oara nu intelegi, chiar esti prost! Chiar nu e cazul sa ne deranjezi pe noi.

Cu alte cuvinte, noi am facut un site-ulet dragut, dar nu va bazati prea tare pe el. Si… nici pe noi. Discutand cu persoane din conducerea CMR, am descoperit ca demersul cu situl este doar in cel mai bun caz aproximativ. 

Pentru ca la umbra acestor relativitati apar monstri. Cei despre care vuieste presa in ultime doua saptamani. In constiinta publica ei se incadreaza in generoasa marja de eroare a sitemului proiectat de CMR.

Cum ar suna rigoare maxima? Sa aiba o eroare de maximum 1/10000. Sa nu fie public pana cand nu este complet functional pentru toate colegiile teritoriale. Fiecare medic sa fie notificat automat din timp pentru reinnoirea licentei iar aceasta sa fie suspendata automat si cu consecinte atunci cand medicul nu se conformeaza. CMR, cu buna stiinta, ii protejeaza pe medici alegand sa expuna pacientii. Trist!

Si inca ceva, pentru a preveni situatii precum cele din ultima vreme si a preveni aproximarea noastra mioritica, ar trebui sa mai aiba o rubrica unde orice pacient care gaseste pe cineva ce se da medic si care consulta pacienti in aceasta calitate dar pe care nu il gaseste in acest registru sa fie incurajat sa reclame cazul in scris sau la un telefon unic.

Ce pot face eu atunci cand gasesc un medic ce da consultatii in clinica personala (destul de marisoara) de recuperare medicala dar pe care acum 5 zile nu il gaseam in registru iar acum figureaza ca fiind medic de familie inactiv?

Pentru ca in umbra acestei relativitati pastorite de CMR, tot mai multi pacienti isi pierd increderea in medici si in medicina!

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu