Despre mult discutata „privatizare” de la sănătate

Sigur că…

… Vreau ca pacienții români să își găsească soluții terapeutice în țară la un nivel de vârf și la o fracțiune din prețurile din străinătate. Este în avantajul tuturor. Și să fie tratați în condiții decente cu riscuri minime. Și mă mândresc că am pus și eu în felul meu umărul la asta indiferent că e vorba de sistem public sau privat.

… Știu locuri unde oameni de omenie și cu un profesionalism de excepție fac lucruri grozave pentru pacienți iar aceștia din urmă ar fi normal să poată accesa asigurările publice pentru decontarea serviciilor primite. I-aș putea menționa pe doctorii Bogdan Moldovan de la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov, Sergiu Stoica de la Brain Institute, Ionuț Gobej și Dorin Bică de la Neurohope, Florin Baltă de la clinica Retina și mulți alți medici din spitale private cu care am avut onoarea să interacționez în București, Arad sau Brașov.

… Sunt de acord că un nivel de concurență poate duce la servicii mai diverse, mai performante sau măcar mai accesibile. Însă asta doar într-o piață liberă în care beneficiarul înțelege pentru ce dă banii și este plătitor direct și nu cu un decident (third-party) care (practic) deține monopolul asigurărilor de sănătate și care este prost reglementat și administrat; cu conduceri dubios alese (Cotel, nu te vom uita niciodată!).

Dar…

… sănătatea unei națiuni depinde de calitatea și randamentul sistemului public de sănătate. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem de fiecare dată când suntem în fața unui act administrativ din sănătate este dacă acel act administrativ are rolul de a întări sau de a slăbi acel sistem public de sănătate. Iar dacă îl slăbește ar fi mai bine să cântărim ce opțiuni mai avem.

… în acest caz, nu doar că mă tem, dar am certitudini că sistemul public de sănătate va fi slăbit. De exemplu, un mecanism pertinent de altfel a fost plastic numit „căimăceală” de către doctorul Sorin Paveliu referindu-se la absorbția fondurilor pentru intervenții cu risc mic de către sectorul privat lăsând cazurile cu risc crescut (de exemplu nașterile premature, politraumele…), adevărate găuri negre, în sarcina tot mai falimentară a spitalelor publice.

… O astfel de decizie insuficient cântărită poate deveni un punct fără întoarcere pavând ușor drumul către un sistem nord-american care, deși practică medicină de top pe un buget aberant de mare, întreține o societate semnificativ mai bolnavă comparativ cu cele din majoritatea țărilor europene.

… Sistemul public este într-adevăr prost administrat, nu spun vreo noutate. Soluția nu este evitarea acestuia ci, dimpotrivă, concentrarea eforturilor și resurselor către o mai buna administrare și dezvoltare a acestuia. Iar la acest capitol niciun guvern nu a făcut destul; ca să nu mai menționez soluțiile destabilizatoare de până acum. Încep să mă întreb tot mai des dacă a fost pur și simplu incompetență sau o conspirativă rea voință. De ce nu au evoluat oare dincolo de hârtie spitalele acelea regionale promise acum 13-14 ani de către Ministrul Nicolăescu și apoi de mult prea numeroșii lui urmași?

În lipsa unor reglementări clare care să limiteze fin creativitatea mioritică și a unor măsuri de contrapondere în sprijinul sistemului public mă simt îndreptățit să mă tem că mărul primit este cel otrăvit din povestea Albă ca Zăpada. Iar banii noștri nu se mai duc pe apa Sâmbetei publice(corupția și ineficiența publică) ci pe aceea privată (mă feresc sa o descriu pentru că e destul de polimorfă).

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu