La un workshop cu medici rezidenti in urologie desfasurat saptamana trecuta depanam o experienta personala intraspitaliceasca pentru a scoate in evidenta lipsa unui interes elementar pentru comunicare.
In cadrul povestii respective am mentionat si faptul ca, atunci vand mi s-a facut o punctie venoasa in vederea primirii anestezicului, persoana care (nu stiu ce hram purta) nu a purtat manusi. Unul dintre participanti a mentionat ca prin aceasta ea NU imi punea la risc sanatatea mea ci o punea la risc tocmai pe a ei. Intr-adevar, asa este, aceasta reiese si din WHO guidelines on drawing blood: best practices in phlebotomy. Las la o parte posibilitatea ca acel spital sa fi avut o criza acuta sau cronica de manusi chirurgicale si ca poate persoana s-a expus unui risc semnificativ pentru a ma ingriji pe mine si am sa ma refer la ceea ce transmite o astfel de atitudine: Daca tu nu respecti procedurile ca sa te protejezi pe tine, cum sa cred eu ca le vei respecta ca sa ma protejezi pe mine?
In cate alte circumstante atitudinea de tipul las-o ba ca merge-asa pune la risc in mod cu totul gratuit sanatatea si vietile pacientilor si chiar ale membrilor echipelor de ingrijire?
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.