Eram cu sotia mea in cabinetul unui medic pe care amandoi il apreciem mult pentru ceea ce a facut pentru noi.
Ea entuziasta, el usor grabit (scuzabil dealtfel in contextul momentului).
La un moment dat, vizibil emotionata, sotia ii spune ca a citit despre o afectiune pe care o are si ca asta i-a generat ceva nelinisti si si-ar dori sa o urmareasca mai atent.
Doctorul: „Aha! Ati citit (zambet placid)… Spuneti mai departe…”
Nu era nicio rautate in glas. Insa exprimarea este suficient de echivoca pentru a trada o posibila ironie. Ma intreb cui ii foloseste?
Ma intreb daca nu era mai normala o reactie de genul: „Foarte bine ca va intereseaza conditia dumneavoastra; ce anume din cele citite va produce neliniste?„
Nu ne-a fost rau acolo, probabil ceea ce era important de discutat si vazut a fost atins. Dar daca este doar probabil?
A fost bine. Nu si maret.
N.B. Aveam sa aflu totusi ca medicul traieste niste circumstante cu adevarat dificile. Probabil a facut mai mult decat foarte multi in contextul respectiv. Ceea ce am scris nu este ca sa judec medicul ci doar ca sa ilustrez o modalitate extrem de simpla de a pune la incercare in mod gratuit increderea pacientului.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.