CINE ESTI TU, DOCTORE? – Inainte de lansare (I)

De ce acest demers?

Vom incerca in urmatoarele zile sa pregatim viitoare audienta pentru a primi cartea „Cine esti tu, doctore?” cu un set corespunzator de asteptari. Vom discuta despre motivatia din spatele acestui demers, despre ce este aceasta carte, despre cum este aceasta carte gandita si realizata, cine sunt medicii care pot beneficia cel mai mult de pe urma acestei carti, ce se va „intoarce” inapoi la medicul care a cumparat cartea si a citit-o. Vom prezenta deasemeni si capitolele acestei carti pe scurt.

Acum revenim la titlu: de ce acest demers?

Pentru ca mediul in care actioneaza medicul este in schimbare.

Daca ar fi sa compar ce se intampla astazi in medicina cu ceea ce se intampla in urma cu 23 de ani cand am patruns pe portile facultatii de medicina ca student, destul de putine lucruri as mai gasi „la locul lor”. Nu le voi detalia aici. Voi sublinia insa cateva directii de schimbare. Este important de facut asta in special pentru tanarul medic sau student care, gratie expunerii limitate in timp asupra profesiei, vede lucrurile mult mai static.

  • Se schimba sistemul de sanatate. Devine din ce in ce mai mult o afacere in care componenta umana din sintagma medicina umana ajunge catre periferia campului vizual.
  • Se schimba prioritatile si metodele in medicina. Multe dintre afectiunile care faceau ravagii printre adultii copilariei mele (ex. ulcerul gastric si duaodenal) sunt acum rare in schimb oamenii sunt procupati de estetica, potenta sexuala, obezitate, preventia unor boli cardiovasculare…
  • Se schimba si modul de comunicare. Se comunica mai mult, pe mai multe canale, mult mai divers, mai partinitor  si, adeseori, mai eronat.

Societatea are nevoie de „alt tip” de medici.

Si asta pentru ca:

  • Se informeaza mai usor si, in consecinta, mai mult. Ceea ce pentru medici inseamna ca bogatul va fi mai bogat si saracul va fi mai sarac, daca nu isi propune sa „rupa tacerea”.
  • Oamenii au nevoie sa ii cunoasca pe medicii buni, pregatiti. Cu totii avem nevoie sa ii descoperim pe „tocilarii” care s-au pregatit prin colturi de biblioteci, care au dat multe examene, care au pus pregatirea si cunoasterea ultimelor noutati stiintifice mai presus de orice. Chiar si mai presus decat comunicarea valorii lor. Acesti medici pot, trebuie si merita sa faca mult mai mult decat au sansa sa faca acum.
  • Noi avem nevoie de medici buni dincolo de competentele si pregatirea tehnica. Un medic la zi cu toate noutatile dar care e arogant cu pacientii sau cu colegii s-ar putea sa vindece mai putini pacienti decat un altul poate nu atat de bine informat dar care da atentie unor lucruri neinvatate in facultate. Si sigur va face mai multi pacienti fericiti.

Nu in ultimul rand, MEDICII au nevoie de:

  • Directie pentru a evolua. De la gradinita si pana la examenul de specialitate nu au fost foarte nulte decizii de luat in privinta carierei. Dupa acest moment, proaspatul pecialist se cufunda intr-un ocean de posibilitati. Cele mai multe nu au eticheta cu ca anume cer si ce vor oferi la schimb. Cel mai prost este sa nu alegi mai nimic. Dar cum ar fi sa alegi ceea ce ti se potriveste cel mai bine?
  • Abilitati noi pentru a naviga in mediul aflat in continua schimbare. Managementul personalului, management financiar, al timpului si al altor resurse, comunicare cu pacientul sau cu comunitatea, on-line, lucru in retea, prezentari in public sunt abilitati care nu s-au predat la facultate. Dar ele vor face o mare diferenta.
  • Control. Medicilor le trebuie controlul asupra destinului lor profesional. Asta va duce la implinire profesionala, care va duce la implinire personala, care va lasa loc generozitatii, care va intari controlul medicului si va inchide astfel un cerc virtuos.

 

 

 

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu