Ce ai răspunde dacă pacientul te-ar întreba…

Despre simptome sau diagnostic

     Ce diagnostic sau boală am? Cât de serioase sunt această boala sau acest diagnostic și cum îmi vor afecta viața acasă sau la muncă? Care este prognosticul pe termen scurt sau lung pentru această boala sau afecțiune? Ce anume a cauzat această boală sau afecțiune? Sunt mai multe boli sau afecțiuni care pot cauza simptomele mele? Ar trebui să fac niște investigații pentru o anumită boală sau afecțiune? Ce simptome ar trebui să urmăresc? Cum aș putea fi investigat pentru o anume boală sau afecțiune și ce aș putea afla în urma testării? Cât de sigure și de exacte sunt acele analize ori investigații? Când voi afla rezultatele investigațiilor? Voi avea nevoie de noi investigații? Va trebui să fac o vizită de urmărire – și dacă da, când? Va trebui să iau măsuri de protejare față de cei din jur? Cum se tratează această boală sau afecțiune?

Despre tratament

     Care sunt opțiunile mele de tratament? Cât va dura tratamentul? Care este costul tratamentului? Care este tratamentul cel mai obișnuit pentru această boală sau afecțiune? Există tratament generic pentru această afecțiune sau boală? Este eficace? La ce reacții adverse mă pot aștepta? La ce riscuri și beneficii mă pot aștepta de la acest tratament? Ce s-arîntâmpla dacă nu aș lua niciun tratament? Ce s-ar întâmpla dacă aș întârzia tratamentul? Există ceva care ar trebui evitat pe durata tratamentului? Ce trebuie să fac dacă voi avea reacții adverse? Cum știu dacă tratamentul este eficace, funcționează? Ce trebuie să fac dacă am sărit o doză? Vor fi afectate stilul meu de viață și muncă din cauza acestui tratament? Care este prognosticul pe termen scurt și lung?

Dacă este necesară o intervenție chirurgicală

     De ce am nevoie de intervenția chirurgicală? Ce procedură chirurgicală îmi recomandați? Există mai multe modalități de a face această intervenție chirurgicală? Există alternative la chirurgie? Cât va costa intervenția? Care sunt beneficiile intervenției chirurgicale? Care sunt riscurile acestei intervenții? Ce se întâmplă dacă nu fac această intervenție? Unde aș putea primi o a doua opinie? Ce fel de anestezie va trebui să mi se facă? Cât timp îmi va lua să mă refac după intervenție? Care sunt calificările dumneavoastră? Câtă experiență aveți în a face această intervenție chirurgicală? Cât timp voi sta internat?

De ce nu?

     Presupun că niciun medic nu ar avea probleme în a răspunde oricăreia dintre aceste întrebări, deși unele sunt ușor personale și necesită standarde înalte de înțelegere și etică profesională (cum ar fi cele referitoare la calificări, experiență sau a doua opinie). Motivul pentru care le-am menționat este următorul: ați pune întrebările de mai sus în sala de așteptare, pentru ca fiecare pacient să aleagă întrebările potrivite lui și să vi le adreseze? Și, dacă nu, de ce nu? Dacă răspunsul dumneavoastră este timpul, vă invit să mai cugetați. Dacă cineva chiar suferă sau trebuie să urmeze un tratament agresiv ori unul pentru tot restul vieții ori o intervenție chirurgicală, trei-cinci minute pentru niște lămuriri poate că nu e o mare risipă. Ce ziceți?

Sursa acestor întrebări este Agency for Healthcare Research and Quality healthgrades.com). Cleveland Clinic și Northwestern Memorial le-au găsit utile și le-au postat pe site-urile proprii, la secțiunile pentru pacienți.

Articol publicat in Viata medicala din 27.10.2017.

Nicolae-Iordache Iordache (456 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu