Cum îți faci back-up pentru fișiere?

tresorit-logo-109x34 Un laptop sau un PC depind, de multe ori, de o unitate de stocare a informației – hard-disk sau SSD. Datele sunt stocate undeva. Ei bine, în timp, imprevizibil, fără mesaj de avertizare, fără să poți interveni, unele unități de stocare pierd. Hard-disk-urile pierd date, informația se pierde. Da, e posibil să poți recupera ceva date, dar costurile sunt foarte foarte mari (se ajunge la mii de euro, fără nicio garanție că datele vor fi recuperate, parțial sau total)

Cum faci pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple? Cum te asiguri că datele tale sunt în siguranță? Câteva opțiuni:

 • Fă back-up al fișierelor importante pe un DVD. Pune un DVD în unitate, și scrie un DVD cu datele tale.
 • Cumpără un al doilea hard-disk în PC-ul tău, sau conectează un hard-disk extern la PC-ul / laptopul tău, fă back-up, apoi deconectează hard-disk-ul (fie el intern sau extern). De ce să nu îl ții constant conectat? Pentru că e posibil să dai de un virus de PC care șterge toate datele, inclusiv ce ai pe hard-disk (sau, cel puțin, ți le virusează).
 • Folosește o aplicație de stocare a datelor din PC-ul tău în altă parte – de obicei, stocare în cloud.

Ce opțiuni ai aici? Opțiunile sunt multiple. Câteva lucruri, de început:

 • Aflați aici care ar fi opțiunile principale – SkyDrive, Google Drive, Apple iCloud, Dropbox, SugarSync, Box, Spideroak.
 • Aici aflați care opțiuni sunt mai populare, ce să alegeți dacă popularitatea e un criteriu.
 • Aici puteți afla ce alte lucruri, în afară de back-up al datelor, puteți face cu o aplicație de cloud storage.

Eu personal folosesc activ Dropbox și SugarSync, dar, începând cu astăzi, sunt interesat și de o altă aplicație, despre care vorbesc mai jos.

Așadar – Tresorit.

Părți pozitive:

 • 50 de GB stocare gratuită, e mult peste ce găsești de la alți furnizori. Notă: E o ofertă temporară, până pe 20 mai 2013.
 • E foarte OK cu criptarea datelor. Datele tale sunt în siguranță.

Slab la următoarele:

 • Nu poți accesa fișierele de pe Net fără să pui programul în PC.
 • Integrare mult mai slabă cu alte device-uri (Dropbox e, mai mult sau mai puțin, „peste tot”, pe când Tresorit e mult mai slab; e mult mai probabil să găsești integrare cu Google Drive decât cu Tresorit, cel puțin în prezent).
 • Există un risc (mic) ca după un timp serviciul să nu mai fie funcțional, dar nu pierdeți neapărat mare lucru (fișierele rămân la voi în PC).
 • Aplicația are mai puține funcționalități decât aplicații similare.

În concluzie, pentru 50 de GB gratuit (până pe 20 mai 2013) și sigur – Tresorit. Impresii ale altora în comentariile de mai jos.

Olivian Breda (145 Posts)

Olivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.


Partajează pe WhatsApp

5 comentarii la „Cum îți faci back-up pentru fișiere?”

 1. Tresorit se poate instala deocamdata doar pe PC. Cei cu Mac mai asteptam ;)

  Pentru depozitare (2GB) SI transfer specializat (cel ce descarca un fisier din folder-ul tau nu vede celelalte fisiere) pe termen nelimitat – atat cat vrei tu sa tii fisierele acolo, recomand ge.tt

  Răspunde
 2. Pentru 2 GB, eu folosesc cu succes Dropbox. :) Dacă dai și altora Dropbox-ul, poți ajunge la 23 de GB free, cu ambele funcții de care zici active:
  „Pentru depozitare (2GB) SI transfer specializat (cel ce descarca un fisier din folder-ul tau nu vede celelalte fisiere) pe termen nelimitat”

  Răspunde
 3. @Irina: cei cu Mac folosim de obicei iCloud pentru stocari sub 5GB, respectiv TimeCapsule sau orice versiune de HDD extern (la costuri mai mici) pentru >5GB.

  Răspunde

Lasă un comentariu