Atenție, Colegiul lovește din nou!

În numărul trecut reclamam echivocul în care Colegiul Medicilor se scaldă cu privire la situația în care un profesor de medicină are probleme deopotrivă etice, legate de angajarea unor tehnici chirurgicale nevalidate, legale, legate de plăți informale, și morale, legate de încurajarea unor pacienți să cumpere materiale pentru operație, în contextul în care trebuia insistat ca spitalul să le furnizeze în mod gratuit. Profesorul se afla în situația de a i se fi interzis practica medicală în instanță în condițiile în care CMR nu are nicio poziție fermă în această privință. Vorbeam de lipsa de fermitate în a condamna practicile cunoscute în spațiul public de un an, lipsa de interes în a face lumină în acest caz și blamarea de către președintele actual al CMR a colegilor profesorului care și-au asumat un rol dewhistle-blower în acest caz.
     Iată că la nici o săptămână avem un caz exact pe dos. De data asta, doi medici renunță de bunăvoie să mai profeseze într-un spital public din Capitală pentru că, neavând materialele necesare, neavând personal suficient, fiind permanent persecutați, șicanați sau ignorați în spitalul unde lucrează, riscă să pună în pericol calitatea actului medical și viețile pacienților. Programul operator este restricționat în mod abuziv de managerul spitalului; din acest motiv au fost refuzați (mulți) pacienți care aveau nevoie de intervenții chirurgicale complexe în situații de risc vital. Menționez că situația nu este deloc emoțională, ea trenează de opt luni și a fost îndelung dezbătută în spațiul public românesc.
     Ce face Colegiul Medicilor din România în tot acest timp? Păi… ia cunoștință cu îngrijorare. La opt luni de la debut! Mulți dintre pacienții care nu au putut fi tratați probabil vor fi murit deja până acum. Am avut inspirația să verific de ultimă oră site-ul cmr.ro încă o dată, ca un gest de rigoare și, da: comunicatul de presa (în medie) lunaral CMR este la subiect, datat septembrie 5. Este primul de după anacronica și demna de milă conferință de presă cu poster „Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet!”, dovada vie a geniului de marketing și comunicare, a viziunii ultramoderne a celor care conduc destinele mioritice ale uneia dintre cele mai respectabile profesii din lume. Îl aveți mai jos. Numerotarea paragrafelor îmi aparține:
     „1) Având în vedere situația prezentată în spațiul public de către doi medici neurochirurgi de la Spitalul Colentina, Colegiul Medicilor din România atrage atenția ferm asupra faptului că actul medical trebuie să se poată desfășura în condiții optime, în interesul profesiei și al pacienților.
     2) CMR dorește să cunoască în amănunt opiniile celor implicați, medici din spital și conducerea spitalului, astfel încât activitatea medicală să nu fie afectată.
     3) Salutăm implicarea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, în subordinea căreia se află Spitalul Colentina.”
     Deci:
     1) „Atrage atenția ferm”. Mă întreb cum altfel ar putea atrage atenția într-un comunicat de presa? Cum am putea distinge în practică atenția atrasă ferm de alt gen de atenție atrasă?
     2) „Dorește să cunoască în amănunt opiniile celor implicați.” Serios? Toată agitația începută la final de ianuarie și continuată în mod cronic cu perioade de acutizare ce a fost? Opinie en-gros. Ce au făcut în toate aceste opt luni? Vor să spună că habar nu aveau? De ce nu s-au arăta interesați decât acum, când medicii din acest spital public au pus bisturiele jos?
     3) În ultimul și cel mai penibil paragraf al acestei luări de poziție de 80 de cuvinte, CMR pare să confunde problema cu soluția și, într-un gest de servilism politic jenant, menționează numele primarului Capitalei. Colegii lor sunt (doar) doi neurochirurgi, în vreme ce, nu-i așa, să nu lăsam umbre de îndoială asupra cui este primarul și conducătorul (sau, pentru unii, groparul) adevărat al destinelor celei mai mari părți a serviciilor de sănătate din Capitală.
     Menționez că am avut onoarea și plăcerea să stau de vorbă cu cei doi neurochirurgi: Ionuț Gobej și Dorin Bica; da, ei chiar au nume. La fel și cu șefa secției ATI de la Colentina, Lelia Iliescu. Consider că mă pricep mult mai bine la oameni decât la politică și sunt convins că povestea chirurgilor e veridică. Aș fi gata oricând să îmi pun, dacă va fi cazul, întreg sistemul nervos central în mâinile (și aparatele) acestor OAMENI, dar prin aceste exemple de leadership profesional mă felicit încă o dată că nu mi-am pus întreaga carieră în mâinile celor care conduc destinele românești ale nobilei profesii medicale. Practic, ultimele poziții publice ale CMR mi-au readus fiorii de neputință și deznădejde pe care îi simțisem demult prin amfiteatrele facultății de medicină.
Articol publicat în Viața medicală din 08.09.2017.
Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu