Cadoul meu

Maine este ziua mea. Fac 44 de ani.

Si as dori sa va impartasesc eu un cadou pe care l-am primit pe Facebook.
Este un film live/autentic despre un cuplu care isi duce greoi dar frumos batranetile int-un sat din judetul Neamt. Imi aminteste destul de mult de lumea pe care eu tocmai incercam sa o deslusesc cu ochii de copil. Si cred ca este valabil pentru multi dintre cei de o varsta cu mine sau chiar mai mult, cu rude pe la tara.
Dintre adultii familiei mele de atunci mai traieste doar bunica mea in varsta de 91 de ani, dar care a suferit un AVC serios anul trecut in februarie. In mod ironic, sau uneltit de divinitate, acest episod m-a facut sa ma reconectez vara trecuta cu tot ceea ce a insemnat copilaria mea si sa incerc sa ii ofer ce se mai poate din parfumul idilic al vacantelor la tara si fetitei mele.
Primele pagini din „Cine esti tu, doctore?” le-am scris acolo, cu un an in urma. Atunci bunica mea inca mai putea sa gateasca si sa imi puna si sa stranga masa. Am stat aproape toata vara la tara si cea mai mare parte din carte s-a nascut acolo.
Daca va mai calca din cand in cand pragul cabinetului cate un batran sau o batrana imbracati prost, cu mainile crapate, deformate sau umflate de munca, boala si ani ganditi-va ca ar putea fi doar doar expresia externa a unui spirit frumos atins acum de neajunsurile vietii. Cu un an in urma, bunica mea a cazut si si-a rupt o mana. Am fost la spitalul de urgenta din Ploiesti pentru radiografie si reducere si am fost foarte incantat si uimit deopotriva de felul in care ABSOLUT TOT PERSONALUL intalnit s-a purtat cu ea, de respectul care i-l purtau pentru curajul si spiritul inca viu in ciuda (sau tocmai datorita) atator ani trecuti.
Si as dori sa va invit sa va faceti un cadou. Acum tehnologia a devenit atat de accesibila incat va puteti face propriile documentare cu bunicii si parintii vostri. Cu un smartphone puteti filma la calitatea in care ati vazut acest film pe youtube. Faceti-va un plan de interviu si intrebati-ii despre vremurile cand ei erau ca voi sau la varsta copiilor vostri. Cum era la scoala, cum au copilarit, cum s-au cunoscut si cum le-a fost casatoria, cum au trait razboiul sau comunismul anii 90. Veti descoperi perspective la care nu va veti fi gandit! Eu am avut inspiratia sa inregistrez aproape doua ore de interviu cu bunica. Ar putea fi o marturie moderna a unor trairi care vor disparea mai devreme sau, speram, mai tarziu in pamant. Incepeti chiar acum! Nu stiti cand va fi prea tarziu.
Gasiti-va ceva timp pentru sufletul vostru si vedeti acest film: http://www.youtube.com/watch?v=R6pd5aVMLzs

La final veti fi mai bogati!
Sau poate nu!

Nicu

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu