Cred ca ne-am depărtat prea mult de ideea de umanitate. Cineva aflat într-o stare care să necesite asistenţă sanitară de urgenţă nici măcar nu ar trebui să insiste la ușa unui spital.
Nu cred că e datoria celor care lucrează în spital să știe unde e nevoie de asistenţă în afara spitalului. Dar în momentul în care recunosc nevoia, cred că nu ar trebui să pregete să își ofere ajutorul necondiţionat, exceptând cazul în care ajutorul este respins ferm și irevocabil. Scriu acum aici, în locuinţa mea de vară. Dacă aș vedea pe cineva în travaliu pe stradă, în afara faptului că sun la salvare, aș chema-o în curte, casă… Cred că așa se făcea pe vremuri, când nu existau spitale, când nu era cineva pe care să dea vina toată lumea.
Spitalul din Urziceni este unul nou, construit de la zero după 1989. Aproape niciodată menţionat când se face numărătoarea pe degete a spitalelor nou construite din ţară.
Nu s-au prea făcut spitale noi. E o problemă. Și alea care sunt, sunt prost finanţate (în majoritate), și asta e o problemă. Însă nu se văd deloc programe coerente pentru a impune niște valori sănătoase lucrătorilor din sănătate. Și mecanisme de urmărire, control și, mai ales, corectare.
Lucrurile sunt lăsate în voia sorţii. Unde e, e; unde nu, nu. Personalul se simte mai dator pilelor care i-au facilitat angajarea decât comunităţii pe care o deservește. Ne ascundem în spatele hârtiilor. „Spital aflat în curs de acreditare” sau „Unitate aflată în supravegherea…”. Intră pe riscul tău. Noi supraveghem de la distanţă. Orice facem, hai să ne (pre)facem. Sau mai bine nu intra. Naște pe trotuar. Chiar nu ne prea pasă.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.