Căutam recent un articol pe care știu că l-am citit în ultimele 30 de zile. Am folosit tot ce mi-a fost la îndemână – istoric browser, istoric din Google Web History, programe de download date, programe de verificare istoric browser, alte utilitare. Am sfârșit prin a avea la dispoziție un fișier Excel cu 90.000 de intrări, reprezentând URL-urile și titlurile site-urilor deschise în ultimele luni, asta după ce am eliminat intrările duplicat. După ce m-am uitat de două ori, fugitiv (în măsura în care te poți uita fugitiv pe așa fișier), prin fișier, m-am lăsat păgubaș. Linkul nu putea fi găsit.
Dacă problema mea era în principal de găsire a unui link, datele probabil există pe Internet și în prezent, eu vreau să vă atrag atenția asupra lucrurilor care „dispar” de pe Internet.
Dacă ai un clip favorit, dacă ai un articol care îți place, dacă găsești ceva care te mișcă, o bună soluție ar fi să salvezi acele date.
Clipurile pot fi șterse de pe Internet, unele bloguri se închid, site-urile se transformă, lucrurile dispar. Cum să fii în siguranță? Salvează datele importante pentru tine.
Există soluții prin care poți descărca lucruri de pe Internet. O simplă căutare după „how do I download from …”, îți va afișa niște informații despre cum descarci informații de pe un anumit site.
Altfel, în general e doar nevoie să conștientizezi că vrei să salvezi ceva, și poți face asta ușor. Poți salva poze ușor, poți copia în calculator articole, poți avea arhive pentru termen lung.
Gândește-te câtă mulțumire vei avea, 3 ani mai târziu, când vei dori să citești un articol care în prezent nu mai există, blogul fiind închis, dar tu îl ai în calculator.
Partajează pe WhatsAppOlivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.