Poate ca va ganditi de pe acum, cu speranta sau cu spaima, la ceea ce cadva era numita “luna cadourilor”. Spre deosebire de atunci, acum sunt multe optiuni! Nu neaparat din fericire!
Traim in societatea posibilitatilor nesfarsite. Puteti cauta pe Google (cadouri de Craciun) si veti gasi acolo de toate pentru toti. Cel putin asa pare. Sper ca fiecaruia dintre cititori sa-i fie clar ce isi doreste cadorisitul si sa se incadreze totodata si in buget. Aceasta este din ce in ce mai greu in ziua de astazi, mai ales cand ne gandim la cei care au depasit cumva zona nevoilor cotidiene. Pentru acestia din urma, ca o regula generala, se aplica urmatoarele: la aceiasi bani, o experienta buna valoreaza mai mult decat un obiect. Intre ele ar fi un obiect care va oferi o experienta. De exemplu o carte este un obiect; dar daca va fi citita, ea se transforma in experienta. Daca va fi si urmata de ceva actiune, atunci experienta castiga tangibilitate.
Nu uitati ca probabil cel mai scump de oferit si, in cazul relatiilor semnificative, cel mai pretios si apreciat este TIMPUL: faptul ca va gasiti timp sa fiti alaturi de cei pe care ii apreciati. Daca cei care ar urma sa primeasca acest grozav cadou al zilelor noastre (timpul) nu au ragaz ca sa il primeasca probabil ca un obiect nu va fi primit mult mai bine.
Uneori, a limita cadourile doar pentru copii si a redirectiona un buget rezonabil catre alti semeni pentru care viata s-a aratat mai putin prietenoasa poate fi o idee care sa ne implineasca poate chiar mai mult.
Va dorim succes in alegerile pe care le veti face, iar daca…
…aveti un medic sau student la medicina pe care il apreciati si pe care vi-l doriti alaturi cat mai mult timp si cat mai implinit in ceea ce face luati in calcul sa-i oferiti obiectul, experienta si perspectiva la pachet:
Cartea Cine esti tu, doctore? Il va ajuta sa:
- Isi tina ridicat nivelul motivational intr-un sistem si un context care, deocamdata, nu apreciaza medicii asa cum ar merita.
- Sa isi atinga menirea in pofida sarcinilor.
- Sa navigheze mai usor printre itele aceluiasi sistem conceput ca sa fie unor mai facil iar altora foarte greu daca nu imposibil.
- Sa isi desfasoarea profesia cu credinta si placere chiar si in conditiile lipsurilor cronice care ameninta la tot pasul.
- Sa iasa in fata, sa fie cunoscut si cautat cum, de cine, si pentru ceea ce doreste. Iar asta fara calce pe nimeni in piciare.
Daca vrei sa vezi despre ceea ce este vorba poti incepe lectura chiar acum si aici:
http://issuu.com/cetd/docs/cetdro/1?e=7650367/1778288
Si iata ce spunea cineva recent dupa experienta lecturii:
”Cum o carte (sau două) te poate schimba :)
Bună, Nicu. Nu am structurat din păcate ideile. Le-am transcris și le-am scris aproape cum au venit.
Am recitit câteva pasaje și pot spune că am citit de fapt o nouă carte. De fiecare dată când revii la ea descoperi ceva nou, ceva practic în funcție de nevoile actuale, acute.
Este o carte cameleon, trebuie să privești dincolo de titlu. Pentru mine „doctore” este un fel de metaforă care reunește întreaga pătură a personalului medical care poate beneficia de pe urma acestei cărți și nu numai.
Deși titlul îndeamnă la introspecție și cunoaștere de sine, face referire la om/medic ca la un proces; iar dincolo de biologia umană, consider că suntem suma tuturor alegerilor noastre (sigur am citat pe cineva).
Nu folosești doar exemple „așa da”, ci mai ales „așa nu”, ceea ce ne oferă ocazia de a conștientiza greșelile din practică, dar și pe cele care țin de uman, pentru a nu le mai repeta și extra învățăm de ce și cum să devenim mai buni profesioniști, dar niciodată desăvârșiți. Ceea ce e bine, deoarece mereu este ceva nou de învățat. Cartea îți deschide noi orizonturi și un apetit curios pentru cunoaștere, pentru nou, pentru diferit. Promovează solidaritatea profesională, munca în echipă -TU ești bun cu ajutorul oamenilor (colegilor) nu prin comparație cu ei.
Modul natural, explicit, structurat, practic prin care sunt oferite informațiile îți permite mai mult decât să visezi. Fără să vrei, la sfârșitul unui capitol ai planificat cel puțin un obiectiv care să îți permită să evoluezi.
Te responsabilizează. Odată citită cartea nu mai poti spune „Am greșit, nu am știut”. Depinde doar de tine și de efortul pe care ești dispus să îl depui pentru a ajunge unde îți dorești. Îți oferă o alternativă la confort și plafonare. E fișa postului pentru a doua meserie pe lângă cea de medic, cea de creator al propriului brand de medic.
Când vrei să pornești la drum nu iei în calcul și riscurile sau toate erorile care pot să apară. În schimb, cartea face asta pentru tine (adică voi, autorii) și îți oferă o viziune echilibrată, onestă a parcursului profesiei medicale, cu bune și rele cum s-ar spune.
În ceea ce privește cartea „RePrezintă”, a fost cartea potrivită la momentul potrivit, iar cu riscul de a părea un clișeu, mi-a confirmat că „nu există nu pot, ci nu vreau”. Acum există doar „Pot mai mult”.
Am tratat-o ca un manual și am respectat întocmai fiecare pas. Astfel am reușit să fiu un comunicator și sper în timp să plusez cu „bun”. M-a ajutat să fiu un auditor mai bun. Chiar dacă nu am ceva de învățat din mesajul prezentării, tot sunt mai câștigată deoarece învăț câte ceva din modul în care este făcută prezentarea . Acum informația mi se pare prea puțin relevantă dacă nu este împărtășită, mai mult decât atât, am devenit atentă la modul în care transmit sau îmi este transmis mesajul.
Este ceva în felul în care scrii care îți spune constant că „Poți!!”, este puterea exemplului tău propriu! Și nu este la modul „Dacă eu pot, poți și tu”. Nu. Este „dacă tu îți dorești și muncești la fel de mult și îți recunoști limitele doar pentru a le depăși mai apoi” ,da, vei reuși. Să insufli dragoste pentru muncă și să nu vinzi iluzia rezultatului rapid și sigur, să convingi prin adevăr, este ceva nobil.
Sunt (idei n.n.) foarte random și subiective. Au la bază unele frustrări pe care le-am depășit cu ajutorul acestor cărți și întâmplări, nu știu cât de logice sunt în afara contextului personal.
O zi călduroasă!
Și țin să mulțumesc pentru generozitatea de a scrie fiecare rând cu onestitatea și aplicabilitatea cu care ne-ai obișnuit și pe blog!”
Mihaela Acasandrei, Nutritionist, Iasi
Poti cumpara cartea „Cine esti tu, doctore?” aici.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.