Cum devii mai bun? Ce-ar fi sa-ti intrebi chiar pacientii?

Vorbeam deunazi cu un medic de familie pe care il apreciez si caruia ii solicitasem sa se gandeasca la cateva povesti interesante legate de comunicarea cu pacientii, un subiect pe acre il explorez zilele acestea.

Mi-a spus ca ar scrie cu placere despre cativa dintre pacientii pe care, la capatul unei staruinte indelungi, i-a convins sa renunte la consumul de alcool fara sa foloseasca medicatie specifica. Doar ca, spunea domnia sa, nu stia care dintre toate tertipurile lui a dat „lovitura de gratie”, a „fost picatura care a dat pe afara din paharul” bolnavului si l-a facut sa aleaga o viata mai sanatoasa (si probabil mult mai limpede).

Am rugat-o sa-mi spuna daca i-a intrebat si a recunoscut ca nu s-a gandit la asta.

Cred ca este un exemplu frecvent intalnit. Poate ca multi se bucura de victorie intr-atata ca parca nici nu mai conteaza cum au obtinut-o. Dar asta ii impiedica mai apoi sa plece mai pregatiti in batalia care urmeaza.

Putin probabil ca a fost un truc magic. Foarte probabil pe fiecare pacient altceva l-a convins. Dar odata ce intelegi asta vei fi mai pregatit data viitoare, vei avea reflexe mai fine, arme mai taioase. Poate ca si aliati in a-ti duce lupta continua pentru sanatate mai departe.

Mai mult decat atat, pacientul nu te va considera un doctor mai mic daca il intrebi „Stiti, mi-am dorit atat de mult ca sa ajungem aici incat am staruit in multe feluri pe langa dumneavoastra. Ma bucur ca acum am reusit impreuna asta. Imi puteti spune totusi ce va convins cel mai mult? Mi-ar putea fi de folos pe viitor.” In cazul altora dar posibil chiar al lui peste cativa ani.

Vei fi un medic mai mare pentru ca arati interes fata de el si parerea lui! Succes!

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu