De ce să pui mâna pe microfon…

…Să îți iei inima în dinți și să vorbești în fața altora?
     Pentru că, dacă nu ai o agendă a ta, vei fi parte din agenda altora. Iar multe dintre aceste agende se văd și nu arată bine deloc.
    Pentru că sunt lucruri care te enervează și nu meriți asta. La fel și pentru mulți dintre colegii tăi.
     Pentru că a fost cândva o vreme în care credeai într-o lume mai bună, iar acum chiar ai experiența de a contribui la asta.
     Pentru că ai descoperit lucruri care pot face viața mai ușoară multora, fie ei pacienți ori colegi. Nu trebuie să fie neapărat revoluții științifice.
     Pentru că te-ai săturat să vezi prezentări proaste care nu înțelegi de ce sunt ținute.
     Pentru că există oameni care te admiră și care te doresc în fruntea lor.
     Pentru că sunt oameni care au nevoie de tine așa cum ești.
     Pentru că sunt oameni care încă nu te-au cunoscut și care te pot ajuta, oricare ar fi demersul tău.
     Pentru că timpul tău este prețios, la fel și cel al colegilor tăi care se luptă cu somnul sau cu noutățile de pe Facebook pe la conferințe.
     Pentru că ești generos. Cândva ai primit, iar acum este rândul tău să oferi. La fel sau, de ce nu, mai mult.
     Pentru că tu crezi într-un alt ton și un nou mod de dialog și comunicare.
     Pentru că tu crezi în schimbare. Oricât de mică ar fi. Pentru că ea va duce la evoluție.
     Pentru că ceea ce merge prost astăzi se va întoarce împotriva ta mâine dacă nu faci nimic.
     Pentru că sunt lucruri despre care nu prea vorbește nimeni: pregătirea studenților și a rezidenților, comunicarea cu pacientul, lucrul în echipă, abilitățile pentru o carieră în medicină, soluții pentru birocrația în creștere, comunicarea pe scară largă către comunitate a subiectelor medicale de interes.
     Da, ești doar un doctor și nu ai nimic care să te scoată în față. Păcat, dacă crezi asta, eu sper că pacienții tăi au o impresie mult mai bună despre tine.
     Nu ai nimic extraordinar de spus, ceva care să închidă gura tuturor. Dar ignorăm că cel mai potrivit ar fi să vorbim ca să dezlegăm gurile oamenilor și nu ca să le închidem. Sunt mulți care vor dori să îți închidă ție gura, care vor să se audă doar pe ei. Dar sunt și mai mulți cei care deja nu mai suportă asta.
     Nu ai timp. Nici nu-ți trebuie prea mult atunci când chiar ai ceva de spus.
     Nu știi. Află, întreabă, încearcă, învață. Cartea „RePrezintă! – De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate” te-ar putea inspira. Atâta cât te inspiră cărțile pe tine.
     Deci, nu ai scuze!

Articol publicat în Viața medicală din 25.08.2017.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu