Cum găsești rapid ce produs să cumperi, din mai multe opțiuni?

OK, vrei să cumperi, pac-pac, ceva rapid, pac-pac. Cum faci?

 • O opțiune e să mergi într-un magazin, oarecare, și să iei decizia la fața locului. Pleci cu produsul acasă.
 • O altă opțiune e să faci o scurtă și sumară documentare înainte de achiziție. Despre asta e vorba în mesajul meu.

Sugestia mea e următoarea:

 • Intră pe eMAG.ro / PC Garage.ro / CEL.ro, navighează în categoria pentru produsul dorit, și alege ca sortare „top vânzări” (e implicită, dar verifică să fie cea aleasă). Și mai simplu e să cauți la plural (tablete nu tabletă, televizoare nu televizor) produsul dorit, urmat de numele magazinului (e mai ușor de navigat prin Google „emag televizoare” decât să intri pe eMAG și să cauți categoria respectivă). Cele trei site-uri au foarte mult trafic și vânzări, și estimările lor de top vânzări sunt în general bune. Pune filtre, dar nu foarte limitative (dacă vrei să plătești cam 800 de lei pentru telefon, nu pune între 790 și 810, alege între 500 și 950; dacă vrei 4G, dar e OK și 3G, nu pune filtre exclusiv pe 3G; dacă vrei telefon de 5″, dar e OK și 4, nu limita, în pasul ăsta, la 5″, alege între 4″ și 5.5″, de exemplu).
 • Intră pe Amazon.com navighează în categoria pentru produsul dorit, și alege ca sortare „Most Popular” (e implicită, dar verifică să fie cea aleasă). Și mai simplu e să cauți la plural (tablets nu tablet, tv sets nu tv set) produsul dorit, urmat de Amazon.com (e mai ușor de navigat prin Google „amazon.com tablets” decât să intri pe Amazon.com și să cauți categoria respectivă). Sugerez Amazon.com pentru că sunt mai multe produse decât în variantele Amazon din Marea Britanie, Franța sau Germania. Aceeași observație – filtrează produsele doar parțial.
 • Există unele nișe pentru care sunt niște magazine foarte mari. Pentru foto-video, în România, e F64, iar internațional e bhphotovideo.com. Ar trebui să știi lucruri de genul ăsta când cauți produse și să folosești asta (top vânzări la camere compacte la F64 înseamnă ceva, e relevant criteriul ăsta; sau top vânzări obiective – te ajută să vezi asta).
 • Caută la Google „best tablets/tvs/smartphones review” sau „top tablets/tvs/smartphones review” și pune ca criteriu de afișare a rezultatelor ultimul an (e irelevant un test de tablete din 2011, dacă suntem în 2013, dar poate fi relevant un test din decembrie 2012). Alegi un review sau două și mergi direct la câștigătorii review-urilor respective.
 • Pornind de la aceste trei lucruri, fă o listă cu 3-5 produse. Alege, de exemplu, televizoarele care sunt în top la toate magazinele, și îndeplinesc criteriile tale. Sau alege produsul care #1 la vânzări pe Amazon sau pe eMAG, chiar dacă nu îl găsești în magazine. Caută să alegi câteva produse în etapa asta.
 • Poți folosi comparatoarele de prețuri (price.ro, shopmania.ro, www.compari.ro), dar eu personal nu sunt foarte mulțumit de relevanța lor.
 • Sugestia mea e să cauți la Google așa „softpedia forum tablete / televizoare / smartphone”. Există posibilitatea să găsești un topic foarte amănunțit și detaliat despre ce să cumperi. Spre exemplu, există un topic de 180 de pagini a câte 18 mesaje fiecare pe tema „ce frigider să îmi cumpăr?„. Nu spun să citești toate mesajele respective, dar, da, poate fi util să citești câteva mesaje de pe softpedia în cazul ăsta.

În momentul ăsta:

 • Ai o listă foarte bună cu care să continui. Poți merge mai departe profund sau foarte sumar, dar mai e un pas, în orice caz.

Pasul următor este o alegere între cele două:

 • Fie te uiți la specificațiile produselor și citești minimum 5 comentarii detaliate despre fiecare produs în parte și iei decizia pe baza informațiilor ăstora.
 • Fie mergi în profunzime. Încalc aici regula din titlu, care spune „rapid”, dar ai în momentul ăsta opțiunea să cauți mai multe lucruri. Dacă vrei să citești asta, poți să faci așa:
  • Cauți la Google „tips for buying tablet/tv/smartphone” și citește câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare.
  • Elimini filtrările puse mai sus, și te uiți la top 3 produse vândute și în alte categorii. Adică – nu alegi doar telefoane mobile pe Android (limitativ), ci cauți să vezi care sunt cele mai vândute telefoane mobile de peste 1.000 de lei, și citești despre toate 3. Sau – elimini filtrul „smartphone” și citești despre telefoane clasice între 500 și 800 de lei. Aici ideea e să te lămurești la pasul ăsta dacă filtrele tale sunt cele bune sau nu. Poate tu vrei telefon smartphone pe Android, dar Nokia are o mare chestie pe Windows pentru telefoane mobile și tu te-ai limitat cu căutarea de mai sus doar pe Android. Ideea e că taskul ăsta cere niște lămuriri.
  • Cauți la Google „best tablets/tvs/smartphones review” sau „top tablets/tvs/smartphones review” și citești vreo 10 review-uri. O să știi mult mai multe despre categoria respectivă după ce faci asta.
  • Te întorci la căutările făcute inițial, în grabă, și verifici să fi ales OK filtrările și criteriile. Dacă da, OK, dacă nu, cauți din nou, cu criteriile noi.
  • Faci lista de 3-5 produse dorite.
  • Citești despre fiecare din ele minimum 15 comentarii bine documentate (nu „telefonul e bun, cumpărați-l”, ci analize detaliate).
  • Dacă vrei neapărat să intri în finețuri, oricare din pașii respectivi pot fi rafinați:
   • Poți citi mai multe comentarii.
   • Poți căuta să citești mai multe despre produsele respective.
   • Poți merge în magazine să vezi produsele în acțiune.
   • Poți întreba vânzătorii (vânzătorii F64.ro știu foarte bine gama de produse pentru fotografie, de exemplu).
   • Poți întreba pe forumuri experiențe ale altor utilizatori.
   • Când am cumpărat frigider am citit jumătate din topicul despre frigidere de pe SoftPedia, mi-a luat multe ore, dar la sfârșitul lecturii știam o grămadă de lucruri despre achiziția unui frigider. Ulterior, când am cumpărat un al doilea frigider, știam exact ce caut.
  • Iei decizia, mult mai informat acum.

În fine, o dată ce ai găsit produsul, cauți vânzătorul și cumperi:

 • Dacă te interesează exclusiv prețul, caută „nume_produs preț” la Google. O să dai, printre altele, de niște magazine mari, de niște comparatoare de prețuri, și de magazine mai mici. Îți sugerez să intri pe toate tipurile de produse și să cauți produse cu preț mic. La comparatoarele de prețuri ai o opțiune de sortare după preț, ca să navighezi rapid prin rezultate.
 • E bine să ai și niște criterii legate de încredere:
  • Produsul e indicat să fie sigilat (am cumpărat două trepiede care nu erau sigilate și aveau prețul mult mai mic decât piața). Problema nu e majoră pentru unele tipuri de produse (trepied), dar e bine să conștientizezi că dacă un telefon costă mai ieftin decât oriunde în altă parte, e posibil să fie și motive legate de calitate.
  • Dacă cumperi de la o companie care oferă garanție direct de la producător, nu contează garanția. Dacă garanția e oferită de vânzător, contează ca firma să existe și peste 18 luni.
  • E posibil să plătești înainte cu cardul online, înainte de a vedea produsul, sau e posibil să te coste dacă plătești ramburs, sau e posibil să ai costuri de livrare care modifică prețul final al produsului. Interesează-te despre asta înainte de achiziție.
  • Despre procesarea de plăți cu cardul – plățile sunt făcute de obicei prin terțe părți – payu.ro sau mobilpay.ro sau alt furnizor. În această situație, teoretic nu ar trebui să ai dileme legate de securitatea plății în sine (sigur, poți avea dileme despre onorarea tranzacției, sau despre eventualul retur al banilor pentru produs care nu e în stoc).
  • Legat de stoc – e frecventă situația ca situația stocului unui produs să nu fie actualizată în timp real pe site.
  • Există produse și produse – când iei un trepied, atâta timp cât produsul e relativ nou, nu contează prin ce a trecut. Când iei însă un hard-disk intern bulk (adică fără cutie, doar produsul), te uiți și de unde îl cumperi.
  • Pentru chestiuni birocratice posibile, e de preferat să cumperi de la un magazin mai aproape de tine sau la care ajungi ușor.

De ce să faci toate astea?

 • Pentru că în magazin ai 20 de televizoare, 20 de smartphone-uri și 20 de tablete, fără niciun criteriu, fără niciun review, fără să știi măcar dacă produsul respectiv e nou pe piață sau vechi.
 • Pentru că dacă te documentezi pentru un produs, vei putea lua decizii mai bune pe viitor.
 • Nu neapărat pentru reducere de preț, nu neapărat ca să cumperi ceva bun în banii dați, dar mult mai mult pentru a alege un produs care să fie cum vrei să fie (și, probabil, nici nu știi asta). Când iei tabletă, te ajută să știi avantaje/dezavantaje între Android, iOS, Windows. Și, dacă citești suficiente comentarii, vei citi și că un e-book reader poate fi o alternativă, un ultrabook poate fi o alternativă și tot așa.

De văzut și:

Olivian Breda (147 Posts)

Olivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu