Acești pitorești periculoși

Cei care nu cred în COVID-19 nu fac asta din răutate. Asta cred ei si sunt dispuși să sufere sau chiar să riște viaţa apropiaţilor. Așa cum este acum cazul celui de la care am luat boala.

Dacă îţi spune că nu crede oricare dintre caracteristicile documentate ale virusului SARS-CoV-2, este foarte periculos. Dacă îţi amintește de conspiraţii cu pierzători și învingători, este periculos. De regulă, asta o vezi prin ce distribuie în social media acolo unde e cazul.

Dacă se laudă că a fost răcit în decembrie sau poate martie și el crede că l-a făcut, atunci este periculos. Dacă se dă „rotund” că el are leacuri probate pe propria lui piele (ulei de brontozaur, pipi de panteră, rădăcină de clopot), este periculos.

Dacă se laudă că a dus-o pe picioare, că e o prostie de răceală care trece cu paracetamol, este periculos. De ce? Pentru că cele de mai sus sunt expresia unor credinţe profunde (sau fisuri de prostie ori doar lipsă de educaţie și raţiune). Iar credinţele profunde produc efecte comportamentale.

Cum? Iată! Dacă nu crede în caracteristicile virusului, va ignora măsurile de prevenţie și posibilele simptome. Dacă va crede în conspiraţii, va fi total lipsit de griji în privinţa măsurilor de limitare a răspândirii.

Dacă se laudă că el crede că l-a făcut, arată că nu înţelege mai nimic și că nici nu va face mai nimic pentru a se proteja pe el și pe cei din jur. Dacă se laudă cu leacurile lui, este foarte probabil să ignore orice are de-a face cu cercetarea sistematică.

Dacă se laudă că a dus-o pe picioare, înseamnă că probabil l-a împrăștiat
peste tot și că nici măcar nu i-a păsat de asta.

Ce e de făcut? Întrucât e un subiect care ţine de sănătatea publică, ar merita încercată discutarea celor de mai sus, însă, având în vedere faptul că ele sunt ancorate în credinţe sau neștiinţe profunde, este extrem de probabil că șansele de izbândă sunt minime.

Iar dacă asta nu merge, ai mai putea face ceva: să fugi! Să nu fii victima ignoranţei altuia. Să nu fii următoarea lui victimă! Eu nu am fugit și am fost! Am avut totuși prezenţa de spirit să fi fost capăt de linie! Și asta pentru că mi-am înţeles organismul, am înţeles contextul și am fost responsabil (și puţin norocos!!!).

„Crezi în conspiraţii? Mișto! Stai să îmi iau masca și du-te puţin mai departe!”

PS. Ei nu fac astea cu răutate. Asta cred ei. Sunt dispuși să sufere pentru ceea ce cred sau chiar să riște viaţa apropiaţilor. Așa cum este acum cazul celui de la care am luat boala.

NB. În mod evident, am și eu propria-mi contribuţie pentru infecţie, cea mai mare fiind ignorarea celor de mai sus!

Nicolae-Iordache Iordache (459 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu