Mergi la un eveniment. Faci o poză, două, trei. Cu timpul, observi că îți e util, în fapt, să ai mult mai multe poze. Îți faci un obicei din a face nu una sau două poze, ci zeci și sute.
Întrebare – Cum procesezi 100 de poze făcute la un eveniment, și să faci asta și rapid?
Pentru soluția mea de mai jos, ai nevoie de două programe – Picasa și IrfanView.
Detaliere proces Picasa
Vizitezi pagina Picasa:
Descarci programul. Instalezi. Te uiți cu atenție la setările de securitate și alegi să nu asocieze cu niciun tip de fișiere.
Pornești programul. Îi dai să scaneze doar My Documents (Documentele mele), nu tot PC-ul.
Așa arată programul:
Noțiune de înțeles – Watched Folder (Foldere pe care Picasa le urmărește). Se referă la un folder pe care Picasa să îl urmărească de fiecare dată când programul e pornit. Scanează mereu acel folder pentru fotografii noi. Eu folosesc un folder special creat pentru Picasa, pun pozele acolo, prelucrez. Puteți folosi orice alt folder doriți, desigur.
Tools => Folder Manager (Instrumente => Administrator de dosare) elimini toate folder-ele și îți faci un folder nou, sau lucrezi în My Documents (documentele mele), cum e setat Picasa standard.
Trebuie ales, oricum, un folder, și pus „Scan Always” (Scanați întotdeauna), dacă nu dorești să lucrezi în My Documents.
Acum, ideea e să copiezi sau să muți fotografiile în folderul setat, și să lași Picasa să indexeze fotografiile.
Când fac folderul cu fotografiile, prefer următoarea sintaxă:
An.Lună.Zi Nume_eveniment – exemplu „2013.04.25 (pix) LSP #71 – SEO si PPC in turism” sau „2013.05.08 02 (pix) Banii. Mijloc sau Scop (Hotel Marshal Garden)”. Mai jos, voi da ca exemplu ipotetic folderul
2013.09.29 Foto eveniment Ateneu
Ce fac mai departe? În interiorul folderului pun un alt folder, cu numele „Toate”:
2013.09.29 Foto eveniment Ateneu\Toate
Acum, aș vrea să fac, în interiorul folderului dorit, un alt folder, „! Alese”, în care să copiez, din folderul „Toate”, doar anumite fotografii, pe care să le prelucrez. Fac așa – în folderul cu fotografiile, alături de „Toate”, mai fac un folder: „! Alese”:
2013.09.29 Foto eveniment Ateneu\! Alese
Din păcate, Picasa nu „vede” acest folder, e gol. Și aș vrea să copiez poze în el, folosind Picasa. Pun o poză în el, oarecare, pe care nu uit, ulterior copierii, să o șterg. Picasa indexează folderul ! Alese
Dacă am procedat corect, imaginea curentă arată astfel:
Acum, merg în folderul toate și încep să fac navigare printre imagini. Când găsesc o fotografie care mă interesează să o prelucrez, apăs tasta „Space” (Spațiu) de la tastatură. Va apărea o steluță (starred). Dacă apăs de două ori, steluța va apărea, apoi va dispărea. Am nevoie să marchez cu steluțe lucrurile, pentru a copia, ulterior, doar pozele dorite.
Dacă doresc să rotesc o imagine, pot da click dreapta pe imagine și să aleg „Rotate” (rotiți, și sensul dorit), sau pot folosi scurtăturile de taste – Ctrl + R și Ctrl + Shift + R (rotire în diferite sensuri).
În faza în care aleg pozele, și lucrez pe pozele din folderul „Toate”, nu fac prelucrări de imagini, vreau să am în „Toate” pozele în format original. Fac doar rotiri de imagini.
Acum, selectez toate pozele din folderul Toate (pot face asta din meniu – Edit => Select All (Editați => Selectați-le pe toate) – sau cu mouse-ul, ținând mâna pe shift și prima, apoi ultima poză, sau, mai simplu, din tastatură – Ctrl + A, dar de verificat în stânga jos, unde se afișează selecția curentă, dacă într-adevăr am selectat ce trebuie) și dau File => Save (Fișier => Salvați, Ctrl + S). În felul ăsta, se salvează rotirile de poze.
OK, am terminat de făcut selecția, după ce am trecut prin toate pozele din folderul „Toate” și am bifat ce doresc. Merg apoi la Starred photos, selectez toate pozele, dau Edit => Copy (Editați => Copiați, Ctrl + C), apoi merg în folderul „! Alese” și dau Edit => Paste (Editați => Inserați, Ctrl + V).
Nu uit, în momentul ăsta, să șterg poza copiată inițial pentru a „vedea” folderul „! Alese”, și să merg în „Starred” (Fotografii cu stea), unde acum sunt de două ori numărul de poze inițial (cele originale + cele copiate acum), să selectez toate pozele și să elimin steluța de pe toate (apăs pe steluța din toolbar). Elimin steluțele pentru a evita ca, pe viitor, dacă procesez alte folder-e, să se amestece imaginile din „Starred”.
Acum procesez pozele din „! Alese”. Primul pas e să selectez toate pozele.
Pasul următor, la mine cel puțin, e să merg la Picture => Batch Edit => I’m feeling lucky (Fotografie => Editați lotul => Mă simt norocos). Asta va procesa automat culorile din toate pozele. Rezultatele nu sunt 100% perfecte, dar, de obicei, obțin, relativ rapid, efecte OK pentru multe poze.
Acum deschid imagine după imagine pentru prelucrare.
Îmi sunt frecvent facile funcțiile de:
- Crop (Decupați) – tăiere imagine, mă ajută să reîncadrez o imagine încadrată slab (prea multe lucruri incluse, sau perspectivă nepotrivită).
- Straighten (Îndreptați) – îndreptare imagine, de exemplu o poză la mare în care linia mării nu e dreaptă. Sau o poză de grup, în care tot grupul pare că stă înclinat.
- Red eye (Ochi roșii) – nu îmi e utilă la camera curentă, dar la camera pe care am avut-o anterior, o foloseam frecvent la pozele cu blitz.
- Fill light (Iluminare secundară) – foarte utilă pentru pozele întunecoase. Una din cele mai des folosite funcții.
OK, am terminat de făcut prelucrările, selectez toate pozele din folderul „! Alese” (pot face asta din meniu – Edit => Select All – sau cu mouse-ul, ținând mâna pe shift și prima, apoi ultima poză, sau, mai simplu, din tastatură – Ctrl + A, dar de verificat în stânga jos, unde se afișează selecția curentă, dacă într-adevăr am selectat ce trebuie) și dau File => Save (Ctrl + S). În felul ăsta, se salvează toate prelucrările făcute pozelor.
Notă: în folderul „Toate” și în folderul „! Alese” se va crea un folder „.picasaoriginals”, în care se salvează originalul pozei (poza înainte de ultima modificare). Eu prefer să șterg acel folder, îmi mărește spațiul inutil, eu folosesc folderul „Toate” pentru originalele pozelor, nu am nevoie de altceva. Folderul respectiv este însă ascuns. Pentru a îl șterge, am nevoie să aleg în Windows să afișez folderele ascunse. După ce fac asta, pot șterge folderul.
Acum, cum prelucrați pozele în mod masiv, cu operațiuni de tip – redimensionare / conversie / watermark? Răspunsul e – IrfanView.
Detaliere proces IrfanView
Pasul 1:
- EN: Mergeți la Download IrfanView și să descărcați și să instalați IrfanView + pluginurile aferente.
- RO: să mergeți la IrfanView – Languages și să vă uitați la „Romanian” ce variantă de IrfanView solicită, apoi să mergeți aici, instalați varianta corespunzătoare, apoi reveniți la IrfanView – Languages și alegeți „Romanian”, dacă doriți IrfanView în limba română.
Eu aleg la instalare să asocieze cu fișierele de tip imagine și sunt atent să nu pun și alt program odată cu el.
Astfel arată programul:
IrfanView are opțiuni OK inclusiv la partea de editare imagini individuale, dar ce mă interesează în mod particular aici e modul Batch Edit (Conversie sau redenumire în masă). Doresc să aplic aceleași opțiuni pentru mai multe poze.
Cum fac să redimensionez mai multe poze?
File => Batch Conversion / Rename (Fișier => Conversie sau redenumire în masă sau tasta B).
Aleg folderul dorit, selectez pozele și dau Add (Adaugă) sau dau Add All (Adaugă tot).
Aleg formatul dorit și, dacă are opțiuni, setez calitatea.
La „Advanced” (Avansate) aleg setările de redimensionare. Pot alege o lățime sau o înălțime maximă, pot pune ca procent din original, am mai multe opțiuni.
Mai fac câteva setări de redimensionare, ca în poza de mai jos. Dau OK.
La „Output directory for result files” (Setări director fișiere rezultate), pun un alt folder decât cel curent.
Cum fac să schimb în masă formatul pozelor? Poate eu am PNG-uri și vreau să salvez ca JPG.
Soluția, în acest caz, este să adaug, de exemplu, poze de tip PNG și să am ca format ieșire poze altceva, ca în poza de mai jos.
Cum fac să redenumesc în masă fișierele, de exemplu să nu mai fie „DSC0003.jpg”, ci să fie: „Poze iarna 2013 – 03.jpg”?
Soluția e să aleg „Batch Rename” (Redenumire multiplă) să mă joc cu setările. Pot pune:
„Poze iarna 2013 – ###.jpg”
pentru efectul dorit acum, de exemplu.
Cum fac să pun watermark? (este vorba de o imagine pusă peste altă imagine, de exemplu pot scrie că eu sunt autorul pozelor, îmi pot pune logo-ul pe toate pozele)
Merg la setări avansate pentru bulk conversion și aleg „Add watermark image” (Texte suprapuse), ca în poza de mai jos.
Cum salvați ca dimensiuni mai mici?
Funcția îmi e utilă pentru a reduce dimensiunile imaginilor pe care le pun pe blog, de exemplu. Sau pentru a trimite poze care nu sunt enorme.
Eu folosesc rareori PNG, dar poate fi util pentru a salva grafică, nu fotografii. Pun compresie maximă (9).
Salvez însă deseori ca JPG, și folosesc setarea de calitate de mai jos.
Din experiența mea, între 60 și 75 calitatea e un pic slabă, sub 60 e foarte slabă, iar între 75 și 90 e o calitate bună. Nu merită să setați peste 90, fișierele vor fi foarte mari, și calitatea va fi foarte puțin îmbunătățită.
Eu salvez în jur de 80, mă apropii de 90 dacă țin la calitate, dar rareori depășesc.
Dintre tool-urile (uneltele) pentru editare individuală fotografii, folosesc frecvent funcția de marcare cu roșu a unei zone.
Olivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.