Deschizi pagina de Internet a unui ziar important din România, oarecare. Citești. La un moment dat, vezi o eroare de tastare. Te întrebi – OK, a fost o scăpare. Cum a trecut însă de verificarea ortografică a calculatorului?
Sugestia mea din acest articol este să scrieți texte cu diacritice, să le verificați automat pentru corectitudine, apoi să eliminați diacriticele din textele respective. Să detaliez.
De ce?
Verificarea ortografică automată te ajută să depistezi cuvintele scrise greșit. În Word 2013, arată astfel:
Observații:
- Cuvântul „Windows” nu a fost recunoscut, este un neologism.
- La greșeala de tastare „recunoasxă” pot face click dreapta și programul îmi sugerează un alt cuvânt. Sau, scriu tot documentul și la sfârșit apăs F7.
- A, limba documentului este necesar să fie setată pe „Română” (Tools => Language => Set Language => Romanian => OK sau scurtătura Alt + T + L + L).
Cum?
Pentru verificarea ortografică e necesar:
- Să folosiți Microsoft Word, de la Word ’97 încoace orice versiune e bună, dar versiunile noi sunt mai performante inclusiv la partea asta. (2013 e mai bun decât 2010, care e mai bun decât 2007, care e mai bun decât 2003 și tot așa)
- Să aveți instalat în Word verificatorul ortografic pentru limba română.
- Să aveți setată limba documentului în limba română (Tools => Language => Set Language => Romanian => OK sau scurtătura Alt + T + L + L).
- Să scrieți cu diacritice.
- Să rulați verificarea ortografică din Microsoft Word (F7 sau Tools => Check Spelling).
Din toate cerințele de mai sus, cea mai problematică e „Să aveți instalat în Word verificatorul ortografic pentru limba română”. Cum îl obțineți?
Soluția ar fi să căutați un CD de instalare pentru verificare ortografică pentru versiunea de Microsoft Word pe care o dețineți, sau să instalați, direct, un Office în limba română.
Cum scăpați de diacritice într-un text?
Sugestia mea este să scrieți toate textele importante pentru voi cu diacritice, faceți verificarea ortografică automată, apoi folosiți macro-ul de mai jos pentru a rezolva orice eventuală problemă cu diacriticele:
Care e utilitatea?
Eu verific toate textele importante pentru mine așa. Sigur, verificatorul e foarte slab la sensurile cuvintelor, pot face greșeli mari în articol, pot avea cuvinte lipsă sau propoziții neterminate. Dar ortografic, voi avea cuvinte corect scrise și mă scapă de multe probleme.
Axesrea fiimd zuse, vă dotesc vetificări de sucxes!
Olivian Breda este Internet marketer din 2006, și lucrează în domeniu ca freelancer din 2009. Se ocupă de audituri de site-uri, atât pe partea de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare), cât și legat de uzabilitate (experiența vizitatorilor pe site-uri). Face, de asemenea, implementări de site-uri pe platforma WordPress. Ca experiențe secundare, învață de multe lucruri, chiar dacă nu sunt în activitatea lui de bază – trimitere de newsletter-e, gestionare prezență pe rețele sociale, copywriting, organizare evenimente, training-uri. A urmat în liceu un profil informatic, o facultate de afaceri internaționale (ASE București) și un masterat în comunicare și relații publice (SNSPA București). Pe partea medicală a colaborat cu CisoDental.ro pentru realizarea site-ului și pentru promovare. Ulterior, pentru DeltaHospital.ro (în prezent, Ponderas Academic Hospital) s-a ocupat de partea de SEO și uzabilitate.