Acum două veri, la țară, vine un vecin și îmi aduce niște struguri de masă delicioși. Nu mică mi-a fost mirarea când am aflat că sunt de la el din grădină. Spun asta pentru că toți strugurii pe care i-am vazut eu crescând acolo sunt de o calitate jalnică, nefiind o zonă viticolă. Acolo domnește prunul.
Am preluat ideea și într-o dimineață de noiembrie am cumpărat niște butași de struguri de masă la defunctul magazin OBI și i-am plantat așa, la noroc. Vecinii cu care am vorbit m-au decurajat, spunând că nu se vor face acolo struguri. Eu i-am pozitionat bine, am ales solul care le place și m-am ocupat de ei. Primăvara trecută și primavara aceasta am completat cu noi soiuri de struguri de masă. Majoritatea butașilor au rodit anul acesta. Acum mănânc niște struguri delicioși. Este pentru prima dată în viața mea când știu și numele strugurilor pe care îi consum. Mai am câteva emotii cu vreo două soiuri dar în ansamblu sunt mândru de experimentul meu.
Sunt mândru pentru că am transformat un mic exemplu al unui vecin într-un mai mare exemplu al meu. Sunt mândru pentru că nu m-am lăsat descurajat de alți experți ai locului care au luat de bună ceea ce le-au spus alții la rândul lor și nu doar că nu au cutezat să încerce dar i-au tras și pe alții înapoi spunându-le că pe aici strugurii sunt cam… acri. Si la propriu si la figurat.
Acum, revenind la oile noastre. Probabil dacă ești medic acum se datorează faptului că într-un an de liceu terminal ai pus o sămânța care probabil a rodit după 10 ani, nu imediat. Poate că ți s-a parut greu dar nu ai renunțat. Cumva ai gustat și tu niste struguri și te-a tentat să-i cultivi. Întrebările mele sunt însa pentru astăzi.
Tu în a cui idee crezi? Ce struguri ai vrea să mănânci peste 2-5 ani?
Ai cumpărat deja butașii? Ce ai facut astăzi sau săptămâna asta pentru a te bucura de roade mai târziu?
Ai în preajmă oameni care îți spun că strugurii sunt acri sau oameni care îți arată ce se poate?
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.