Am fost martor la apariția a numeroase asociații și societăți medicale de nișă. Îmi păreau inițial că reflectă un fel de trădare față de ”unitatea de monolit” a breslei medicale din care la un moment dat s-au desprins. Acum nu le mai văd ca pe desprinderi ci mai degrabă ca pe înmuguriri. Iată de ce!
La invitația medicului meu de familie am fost deunăzi la un eveniment de presă referitor la înființarea Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF). Este formată din medici de familie din țară care au experiență în medicina de familie care include și pediatrie. Pe scurt, ei vor răspundă următoarelor provocări:
- Doar un sfert dintre medicii de familie din Romania înregistrează copii pe listele lor. Între tot mai puținii tineri medicii de familie acesta proporție este și mai mică.
- Instruirea pediatrică în facultate și apoi în rezidențiat este total insuficientă pentru a încuraja o schimbare responsabilă și de la sine a situației de mai sus.
- Educația medicală la nivel de familie este precară, se face din surse nevalidate și periculoase, cu riscuri serioase pentru copii, familii și societate (de exemplu vaccinarea în scădere).
Aceasta asociație vrea să se ocupe și să rezolve aceste probleme. Mi se pare un gest curajos și responsabil. Un gest care onorează breasla medicilor de familie și care merită recunoscut ca atare atât de societate cât și de organismele profesionale ale medicinei de familie. Cred că o mare breaslă profesională trăiește prin actele de curaj ale membrilor ei. Ea se reduce în cele din urma la acestea: la ceea ce a schimbat, la membrii curajoși care au căutat implicare și pasiune dincolo de cotizație.
Succes AREPMF și aștept cat mai mulți muguri în aceeași idee.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.