La începutul verii am vizitat un fost coleg de cămin care pe atunci locuia în camera alăturată, între timp ajuns director la un spital județean. În decursul carierelor noastre ne-am mai intersectat de câteva ori. O doctoriță din spital pe care o apreciez foarte mult îl lăudase ca fiind un om deosebit și am fost cuprins de ceva emoție amestecată cu admirație, drept urmare am trecut să-l salut și să-i împărtășesc bucuria mea.
Deși aparent ocupat m-a primit un pic peste rând pentru o conversație amicală în picioare. Nu cred că am stat mai mult de trei minute acolo. Eram cumva bucuros că „unul de-al meu” era director de spital (îmi imaginam cum îi stă în putere să facă o seamă de lucruri grozave pentru medici, spital și comunitate) și i-am împărtășit din entuziasmul meu. L-a primit ușor rezervat spunându-mi că e înconjurat doar de oameni care vor să facă tot felul de „trânteli” neortodoxe și grosolane. Spunea el: „Eu înțeleg să ajuți un cunoscut sau un prieten care vinde și el niște seringi dacă poți dar să o faci elegant și cu cap!” Eu l-am privit atunci cu ceva îngrijorare (nu era genul de dialog pe care să-l inițiezi cu cineva care tocmai ți-a intrat pe ușă după zece ani) și i-am spus că chiar și așa s-ar putea să fie foarte periculos. Am simțit un pic de ezitare din partea lui, l-am invitat la lansarea cărții mele „RePrezintă!” și am plecat.
Nu a venit la eveniment dar nu asta voiam să subliniez.
Tocmai ce am aflat ca este trimis în judecata de DNA după ce a fost prins luna trecuta luând mita de la furnizorul unor servicii pe care le tot întârzia la plată. Sper, pentru el, să fie doar o glumă proastă deși probabil că sunt slabe speranțe.
Mă tem că am trăit într-o generație pentru care a te linge pe degete atunci când lucrezi cu miere este acceptat ca fiind normal. Din păcate. Sper să ne trezim cândva și să apucam să nu mai concepem decât a lucra curat alături de alții care lucrează curat.
Altminteri, este doar o poveste cu final trist!
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.