Sa furăm, primesc, dar să o facem cu cap!

La începutul verii am vizitat un fost coleg de cămin care pe atunci locuia în camera alăturată, între timp ajuns director la un spital județean. În decursul carierelor noastre ne-am mai intersectat de câteva ori. O doctoriță din spital pe care o apreciez foarte mult îl lăudase ca fiind un om deosebit și am fost cuprins de ceva emoție amestecată cu admirație, drept urmare am trecut să-l salut și să-i împărtășesc bucuria mea.

Deși aparent ocupat m-a primit un pic peste rând pentru o conversație amicală în picioare. Nu cred că am stat mai mult de trei minute acolo. Eram cumva bucuros că „unul de-al meu” era director de spital (îmi imaginam cum îi stă în putere să facă o seamă de lucruri grozave pentru medici, spital și comunitate) și i-am împărtășit din entuziasmul meu. L-a primit ușor rezervat spunându-mi că e înconjurat doar de oameni care vor să facă tot felul de „trânteli” neortodoxe și grosolane. Spunea el: „Eu înțeleg să ajuți un cunoscut sau un prieten care vinde și el niște seringi dacă poți dar să o faci elegant și cu cap!” Eu l-am privit atunci cu ceva îngrijorare (nu era genul de dialog pe care să-l inițiezi cu cineva care tocmai ți-a intrat pe ușă după zece ani) și i-am spus că chiar și așa s-ar putea să fie foarte periculos. Am simțit un pic de ezitare din partea lui, l-am invitat la lansarea cărții mele „RePrezintă!” și am plecat.

Nu a venit la eveniment dar nu asta voiam să subliniez.

Tocmai ce am aflat ca este trimis în judecata de DNA după ce a fost prins luna trecuta luând mita de la furnizorul unor servicii pe care le tot întârzia la plată. Sper, pentru el, să fie doar o glumă proastă deși probabil că sunt slabe speranțe.

Mă tem că am trăit într-o generație pentru care a te linge pe degete atunci când lucrezi cu miere este acceptat ca fiind normal. Din păcate. Sper să ne trezim cândva și să apucam să nu mai concepem decât a lucra curat alături de alții care lucrează curat.

Altminteri, este doar o poveste cu final trist!

Nicolae-Iordache Iordache (456 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu