Balerină care face magie sau mag care face balet? Privește clipul de mai jos:
Poate că, unicitatea ta, lovitura ta de măiestrie nu stă doar în profunzimea specializării sau subspecializării tale ci in confortul de a lucra la marginea, la limita interdisciplinară a acesteia.
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.
Depinde de rezultat: medicina ca arta (balet) sau medicina pentru popor.(numar de circ). Una e sa performezi la Opera de Stat si alta la Circul de Stat.
Mihaela, sper ca iti inteleg punctul de vedere. Cred ca si articolul si comentariul ce i-a urmat imbratiseaza niste pozitii usor exagerate pentru a scoate in evidenta o idee. Recunosc ca baletul este elitist, dar refuz sa minimizez rolul circului. Daca ai avea 5-10 ani ai vedea lucrurile altfel. Si cred ca este important ca societatea sa ii serveasca si pe acesti consumatori de circ. In plus circul poate fi mai bun sau mai prost. Ca si baletul de buna seama. Nu stiu atat de bine dar cred ca un circar bun munceste la fel de mult ca si un artist al baletului.
Si de ce medicina poate fi de mai multe feluri, arta sau pentru popor?
Medicina este de un singur fel: medicina ca arta, iar arta nu este recunoscuta si apreciata intotdeauna. Medicii o pot practica fie ca profesionisti/artisti (vocational, punand mai presus de orice, cu orice risc, interesul pacientului) sau ca amatori/”circari” (mercantil, pentru imagine, manipuland pacientul, inafara abilitatilor).
Nu contest munca bine facuta, munca tratata la nivel de arta in orice domeniu, inclusiv al circului. Sunt pentru lucru facut temeinic, dupa toate regulile si cred ca daca fiecare din noi s-ar stadui acolo unde este, fara spectacol, sa-si faca treaba, multe s-ar schimba.