„Intotdeauna exista o barca mai mare” – Alan Weiss

Tocmai ce m-am intors din Delta Dunarii dintr-o minivacanta de pescuit impreuna cu trei prieteni.

Pe drumul de intoarcere am inchiriat o barca intre Mila 23 si Tulcea. Era o barca suficient de incapatoare pentru 7-8 persoane cu un motor de  90 CP. La un moment dat, pe bratul Sulina, o barca ceva mai mare a trecut (in stil macho) destul de aproape de noi, facandu-ne putin un mic dus si lasandu-l pe „capitanul” nostru bombanind.

Apoi mi-am amintit cum, cu fix doua zile in urma, intr-o barca si mai mica fiind, m-am intersectat cu „capitanul” care a trecut ca acceleratul pe langa noi ignorand ca siajul barcii lui ne poate crea un disconfort serios. Practic, in cele trei zile de hoinarit cu barca prin delta doar doi barcagii si-au incetinit „bolizii” in dreptul nostru.

Cu o etica precara si o impunere laxa a legislatiei circulatiei fluviale in delta, nu este de mirare ca pescarii (fie amatori fie profesionisti) au ajuns repde sa „imprumute” regula pestelui cel mare care il inghite pe cel mic.  Daca pestii o fac pentru a supravietui pana cand, la randul lor, vor deveni dejun in cazul conducatorilor de ambarcatiuni atitudinea descrisa este mai putin scuzabila. Ar fi trebuit sa invete deja ca introtdeauna exista o barca mai mare care ar putea sa le faca fix acelasi rau.

Intr-un mod similar, medicii ar trebui sa invete ca va veni vremea cand si ei vor fi pacienti. Si ca universul ne ofera echilibru. Poarta-te frumos cu pacientii tai, ca sa te simti indreptatit sa ceri asta atunci cand, la randul tau, vei deveni pacient.

NB Acelasi concept (intotdeauna exista o barca mai mare) se aplica si celor care sunt innebuniti sa arate lumii posesiunile lor.  Si pentru ei exista o veste proasta. Intotdeauna exista o barca mai mare: intotdeauna vor fi altii care fac mai mult, au mai mult, pot mai mult… Nu trai dupa standardele altuia daca vrei sa fii fericit!

Multumiri lui Alan Weiss pentru concept.

 

 

Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu