Tocmai ce m-am intors din Delta Dunarii dintr-o minivacanta de pescuit impreuna cu trei prieteni.
Pe drumul de intoarcere am inchiriat o barca intre Mila 23 si Tulcea. Era o barca suficient de incapatoare pentru 7-8 persoane cu un motor de 90 CP. La un moment dat, pe bratul Sulina, o barca ceva mai mare a trecut (in stil macho) destul de aproape de noi, facandu-ne putin un mic dus si lasandu-l pe „capitanul” nostru bombanind.
Apoi mi-am amintit cum, cu fix doua zile in urma, intr-o barca si mai mica fiind, m-am intersectat cu „capitanul” care a trecut ca acceleratul pe langa noi ignorand ca siajul barcii lui ne poate crea un disconfort serios. Practic, in cele trei zile de hoinarit cu barca prin delta doar doi barcagii si-au incetinit „bolizii” in dreptul nostru.
Cu o etica precara si o impunere laxa a legislatiei circulatiei fluviale in delta, nu este de mirare ca pescarii (fie amatori fie profesionisti) au ajuns repde sa „imprumute” regula pestelui cel mare care il inghite pe cel mic. Daca pestii o fac pentru a supravietui pana cand, la randul lor, vor deveni dejun in cazul conducatorilor de ambarcatiuni atitudinea descrisa este mai putin scuzabila. Ar fi trebuit sa invete deja ca introtdeauna exista o barca mai mare care ar putea sa le faca fix acelasi rau.
Intr-un mod similar, medicii ar trebui sa invete ca va veni vremea cand si ei vor fi pacienti. Si ca universul ne ofera echilibru. Poarta-te frumos cu pacientii tai, ca sa te simti indreptatit sa ceri asta atunci cand, la randul tau, vei deveni pacient.
NB Acelasi concept (intotdeauna exista o barca mai mare) se aplica si celor care sunt innebuniti sa arate lumii posesiunile lor. Si pentru ei exista o veste proasta. Intotdeauna exista o barca mai mare: intotdeauna vor fi altii care fac mai mult, au mai mult, pot mai mult… Nu trai dupa standardele altuia daca vrei sa fii fericit!
Multumiri lui Alan Weiss pentru concept.
Partajează pe WhatsApp
Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.