Doamnei doctor (si manager) Silvi Ifrim

De la o varsta, cu totii suntem definiti de lucrurile sau faptele pe care facem. Este privilegiul si alegerea noastra sa fi contribuit la infaptuirea unor lucruri marete sau marunte. Din pacate exista si optiunea de a strica lucruri marete. Unii oameni, manati de diferite conjuncturi sau prejudecati, accepta sa faca si asa ceva.

Ca locuitor al unei tari in care arareori se intampla lucruri marete, ma simt dator sa iau atitudine (chiar si pe “persoana fizica”) atunci cand observ ca aripile unora dintre putinii oameni care se mai incumeta la fapte marete sunt tunse din indiferent care motive.

Cand spun fapte marete ma refer la:

  • A te pregati la inalt nivel in afara tarii si apoi a te intoarce ca sa faci medicina de varf in Romania; fix in perioada celui mai mare exod de medici pe care l-a cunoscut isoria noastra. Asta numesc eu patriotism.
  • A te ingriji de un proiect ambitios de la nivelul zero, cum a fi renovarea unei sectii a unui spital care parea ca vine fix din cartile de istorie a medicinei si apoi echiparea ei (cu bani publici, evident) la un nivel de varf si poate ca nu este exagerat daca spun ca fara egal in tara. Asta numesc eu viziune si executie.
  • A opera din ce in ce mai multi pacienti in conditiile unei notorietati de start zero si apoi a reusi sa ai liste de asteptare pentru interventii care sa necesite extinderea facilitatilor existente. Asta numesc eu succes.
  • A face asta ameliorand profitabilitatea unui spital in contextul zecilor de spitale inglodate in datorii. Asta numesc eu responsabilitate.
  • A forma o echipa motivata in principal de maretia misiunii medicale in ciuda greutatilor materiale cu care multi medici si personal medical se confrunta in Romania moderna. Asta numesc eu leadership!
  • Si nu in cele din urma: A REFUZA ATENTIILE PACIENTILOR! Asta numesc eu etica si moralitate.
IMAG1450 (2)
Dr. Ionut Gobej, Dr. Lelia Iliescu, Dr. Dorin Bica la conferinta de presa din 14.02.2017

Ceea ce a circulat in ultimele zile in mediul informational din tara arata fara indoiala ca se ascut foarfecele pentru taierea aripilor acestor samburi de normalitate din practica medicala din tara. Nu ma indoiesc ca stiti la ce ma refer.

Astazi am vazut la o conferinta de presa niste medici hotarati sa-si apere aripile si inaltimile cucerite. Au facut-o cu decenta, cu pozitivism, privind catre un viitor posibil glorios, intr-o maniera eleganta care lasa loc tuturor sa iasa cu fata curata.

Va invit in consecinta sa faceti lumina in privinta urmatoarelor aspecte:

  • Va rog sa documentati daca sectia de neurochirurgie a spitalului pe care il administrati este un consumator sau un producator de resurse pentru aceasta unitate dupa toate legile contabile in functiune? Am inteles ca va indoiti de asta desi noi am vazut alte cifre.
  • Ce veti face concret pentru ca activitatea in sectiile de neurochirurgie si ATI sa se desfasoare in mod corespunzator in punctul de vedere al incadrarii cu personal calificat conform necesitatii? Presupun ca sunteti constienta de aceea ca a continua activitatea cu personal insuficient pune in pericol vietile pacientilor a caror sanatate tocmai spuneati ca este pe primul loc.
  • Care sunt garantiile pe care le oferiti celor trei medici care si-au asumat in mod curajos rolul de whistle-blowers ca isi vor putea continua activitatea profesionala nesicanati si la potentialul de care au nevoie pacientii din Romania in spitalul pe care, in acest moment, il conduceti?

Desi mi-este greu, mi-ar fi rusine sa ies din nota de eleganta stabilita de colegii dumneavoastra la conferinta de presa de astazi. Privilegiul de a avea in subordine o sub-unitate performanta, cu o echipa sudata si motivata si care care reuseste sa rezolve modern probleme importante de sanatate ar insemna pentru majoritatea managerilor buni ai acestui secol o usurare si un motiv de mandrie. Tot ce ar trebui facut ar fi sa intrebati liderii acelor sub-unitati unde vor sa ajunga, sa agreati daca are sau nu sens efortul si apoi sa le oferiti tot ce au nevoie ca sa ajunga acolo unde impreuna ati agreat ca are sens si asta pentru ca au demonstrat deja ca fac ceea ce isi propun. Asta e no-brainer.

Ma tem insa ca viata, in parsivitatea ei, va va pune curand in situatia ca un apropiat sa aiba nevoie de priceperea, mainile, maiestria, tehnica si colegii acestor medici care pare ca au fost trecuti cumva de cealalta parte. Asa cum i-am simtit astazi vor face tot ce pot. Doar ca puterea lor tine si de deciziile pe care le veti lua dumneavoastra acum. Investiti in acesti oameni la fel cum va invit sa investiti si in profesionistii din celelalte sectii ale spitalului cum ar fi dermatologia sau cardiologia.

Va veni momentul in care veti afla ca pentru a va simti mai bine in pielea dumneavoastra tot ce-ati fi avut nevoie era… o inima mai buna.

Nicolae-Iordache IORDACHE

Absolvent de medicina, autor al cartii “Cine esti tu, doctore?”

 

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Un comentariu la „Doamnei doctor (si manager) Silvi Ifrim”

Lasă un comentariu