Ceva mai multă curiozitate, se poate?

Am fost recent la o conferință a medicilor de familie, Asistența primară în sistemele de sănătate europene, organizată la Brașov de către Societatea Națională a Medicilor de Familie. Au fost invitate și au venit nume sonore din lumea medicinei de familie la nivel European și global. Au fost prezentări interesante ținute de medici din Grecia, Turcia, Olanda, UK și SUA. Între ei erau fostul și viitorul președinte al WONCA, organizația globală a medicilor de familie. Am apreciat varietatea tematicilor abordate de către invitații din străinătate care au creat o imagine din elicopter asupra felului în care se desfășoară medicina de familie în diferite tari și sisteme de sănătate precum și care sunt provocările care stau înaintea acestei discipline și a sănătății în general. Trei dintre participați au derulat și derulează programe educaționale pentru studenți si medici în România.

Richard Roberts in Thunder bayIn mod particular am remarcat capacitățile oratorice ale profesorului Richard Roberts. Este un personaj care a călătorit și observat problemele și activitatea medicilor de familie din 70 de tari. Din păcate însă, fiind vorba și de ultima lucrare de vineri, în sală mai rămăseseră doar vreo 30 de participanți din cei 300 de înscriși. Până și la prezentarea mea erau de 3-4 ori mai mulți dar îmi este mai complicat să mă bucur de asta. Mie mi se pare inacceptabil. Nu pot să cred că cea mai mare breaslă de medici din Romania are doar atâta curiozitate. Sunt câteva întrebări care îmi vuiesc prin cap:

 1. Când știi că ai dedicat o viață acestei discipline chiar să nu ai curiozitatea să afli ce gândește/vorbește un medic care a trasat direcții globale pentru această categorie de medici?
 2. Dacă tot ai făcut deplasarea la Brașov, ce poate fi mai important (așa, ca pentru o plecare în masă) decât să înțelegi perspectivele profesiei tale?
 3. Dacă nu înțelegi contextul în care îți desfășori activitatea cum o să te pregătești pentru viitor?
 4. Cum vei avea tărie ca organizație dacă nu înțelegi tendințele globale, cum poți avea o voce sonoră care să fie pertinentă, mai întâi auzită, apoi ascultată și în cele din urmă considerată de către autorități? Așa românești cum sunt ele!
 5. De unde îți vei lua ideile de a deveni mai bun, mai util, mai special?

Și o ultimă întrebare: unde este pasiunea medicului de familie, cine a răpus-o atât de letal?

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

7 comentarii la „Ceva mai multă curiozitate, se poate?”

 1. Îți împărtășesc în foarte mare măsură tristețea.
  E surprinzător cu atât mai mult cu cât ne permitem cu foarte mare dificultate să accesăm conferințe europene / internaționale de calitate din cauza taxelor uriașe pentru medicii de familie români.
  E surprinzător dacă ne gândim că personalități de calibrul celor venite la Brașov se adună cu dificultate numai la Conferința europeană Wonca sau la cea internațională sub o singura umbrelă.
  E trist și dacă ne gândim – chiar minimalizând eforturile uriașe ale organizatorilor – că e poate o șansă unică în viață să ii aduci la tine acasă pe niște oameni care contează în mecanismele internaționale: sunt și juriști, autori de politici publice, circulă oficial la Parlamentul European, sunt campioni în a atrage fonduri internaționale pentru medicina familiei, au puterea de a influența lumi, documente, strategii.
  Nu aș fi însă atât de dură să spun că medicina de familie este răpusă letal, e însă în stare de depresie din cauza anilor grei, a deciziilor impardonabile ale decidenților care au lovit-o, a presiunii incredibile din partea restului sistemului, a imaginii de ciob de sticla pe care și-a autodeclarat-o, în ciuda frumuseții ei ascunse, a bucuriilor fără seamăn pe care ți le poate oferi și pe care ajungi să nu le mai vezi.
  Iată un punct de plecare crucial pentru recrearea unei imagini noi și a unei resetări.
  Punctul patru al „vuietelor” tale este poate cel mai sensibil, pentru ca poți avea tăria, ca organizație, să încerci să construiești astfel de evenimente, poți spera să faci pasul înainte, dar nu ai nicio șansă dacă fiecare dintre noi nu înțelege că de fapt, tăria unei organizații constă în coagularea ei, și ca pentru asta cu toții trebuie să trecem acea barieră a plictiselii și rutinei.
  Eu cred ca ne poate coagula comunicarea dintre noi și ca mai ales aici trebuie să construim, dar pentru asta, fiecare dintre noi trebuie să găsească acel canal de comunicare care i se potrivește și să fie gata să împărtășească ce știe, ce poate face, ce gândește. E doar un pas mic sa ridici ochii din direcția vârfului pantofilor și să te uiți cu mândrie înainte, declarând cu tărie: Da, domnule, mie chiar îmi place meseria asta! Și vreau s-o spun și altora!

  Răspunde
 2. Multumesc frumos pentru ganduri! In calitate de organizator, ti-ai facut treaba frumos. Inclusiv faptul ca ti-ai luat ceva timp ca sa compui acest raspuns te onoreaza. Nu e usor dar merita. Succes.

  Răspunde
 3. Sandra,
  Regret ca nu mi-am putut rupe un pic de timp sa scriu cat de mult mi-a placut conferinta asta.
  V-ati intrecut pe voi!
  A fost,poate,cea mai interesanta pledoarie pentru munca MF,reprezentantii straini ne-au impartasit lucruri interesante din viata MF din alte tari.
  Va multumesc pentru tot.

  P.S.Conferinta la care ai participat tu,Monica Radu,a fost la Poiana?A mea a fost la Brasov:))))

  Răspunde
 4. La toate intrebarile puse ati putea gasi raspuns daca ati aprofunda problema medicilor de familie, statutul lor social si material. Din pacate acest lucru este grevat de superficialitatea jurnalistilor, care promoveaza doar senzationalul, neaprofundand problema, nefacand ” sapaturi”, neverificand si consultand alte surse: SNMF, PNMFR. Sunt curios daca ati discutat cu cele 2 organizatii reprezentative ptr. medicii de familie. Daca nu atunci nu e bine. Atunci informatia dv. este distorsionata sau chiar mai rau. Asa cum noi avem o deontologie profesionala pe care o respectam, asa ar trebui sa aiba toti jurnalistii. Si asta e un minim….Problemele mf pornesc de la „radacina ierbii”.

  Răspunde
 5. Multumesc frumos pentru ca va pasa si v-ati rupt din timpul dvs ca sa spuneti punctul de vedere. Cateva remarci:
  1. Nu am vorbit cu organizatiile mentionate pentru ca eu nu pot vorbi cu o organizatie ci doar cu oameni. Daca despre ei este vorba da, am vorbit cu oameni din aceste organizatii si din conducerea lor. De fapt, chiar unul dintre acestia, organizator fiind a a comentat ceva mai sus.
  2. Eu nu am facut deloc o aprofundare a probelemei medicilor de familie si nici a statutului lor social sau material. Eu am observat un comportament, neechivoc pentru oricine. Au fost cca 300 de inscrisi. Inainte si dupa masa de pranz era o sala (aproape) plina. Doua ore mai tarziu, cand au prezentat niste invitati speciali, care au venit cu eforturi personale si organizatorice din alte tari si care au spus lucruri interesante, in sala erau cca 30 de participanti (se poate vedea asta pe inregistrarea evenimentului). Nu trebuie nicio aprofundare ca sa constati asta. La fel cum nu trebuie nicio aprofundare ca sa te intrebi lucrurile de mai sus.
  3. Progresul organizational a fost arareori adus de cei care au stat si au analizat si meta-analizat situatii. Schimbarile semnificative au venit de la cei care au spus, destul noi vrem asa, pentru ca altfel va fi noul normal. Daca esti intr-o situatie dificila, salvarea nu vine de la contemplarea multi-fatetara a situatiei respective, vine de la a face ceva. A sta sa asculti ce spun cei care cunosc, practica si, mai mult decat atat, conduc si inspira medicina primara la nivel global este o prima incercare de a iesi din cercul vicios de a-ti plange de mila.
  4. Nu sunt jurnalist.
  5. Daca chiar credeti ca o a aprofunda problema medicilor de familie, statutul lor social si material duce la un rezultat, va provoc sa o faceti, promit sa o public aici in numele dumneavoastra.
  Va doresc o saptamana grozava!
  Daca mergi la congres, conferinta participa! Nu ai scuze decat atunci cand vin vorbitori nepregatiti si bat campii aiurea (destul de frecvent din pacate).

  Răspunde
 6. Aveti dreptate si nu trebuie sa ne simtim atacati(cum se intampla de obicei).
  De vina este doar cercul vicios: nu suntem interesati pentru ca nu ne permitem si…. nu ne permitem – pentru ca nu suntem interesati.
  Mai mult ca sigur ca medicii de familie romani nu sunt discriminati, aplicandu-li-se taxe uriase doar lor. Dar daca tot am platit taxa, de ce nu profitam?

  Răspunde

Lasă un comentariu