Asistentii de reumatologie au prezent si viitor

Mai exact asistentele.

La al II-lea Congres al asistentilor din reumatologie
La al II-lea Congres al asistentilor din reumatologie

Asa cum anuntam zilele trecute, am fost la cel de-al II-lea Congres al Societatii asistentilor in reumatologie. Evenimentul a fost gazduit impreuna cu cel de de-al XX-lea Congres al Societatii romane de reumatologie.

Am fost placut impresionat de ceea ce am vazut. Recunosc ca sunt si eu la randu-mi o usoara victima a stereotipiilor sociale si aveam un alt gen de asteptari, cum ar fi:

  • Discutii despre cat de greu le este asistentelor sa faca fata conditiilor relativ vitrege din sistemul medical de astazi (salariu, suprasolicitare, birocratie).
  • Discutii despre cat de multe si-ar dori sa faca dar sunt neintelese, subapreciate si marginalizate de colegii lor medicii.
  • O participare relativ redusa.

Ce am vazut?

  • O participare generoasa.
  • Discutii comparative despre rolul si locul asistentei medicale din reumatologie in Romania si in vestul dezvoltat. Prezentarea unei viziuni de dezvoltare a profesiei intr-un viitor nu prea indepartat.
  • Discutii despre cat de pregatiti ar fi pacientii pentru un rol mai avansat al asistentului in ingrijirile din reumatologie. Si asta documentat cu studiu facut in tara cu ajutorul unuia dintre suporterii din umbra, doctorul Florian Berghea.
  • Implicarea asistentilor in sporirea aderentei la tratament a pacientilor cu poliartrita reumatoida.
  • Prezentari foarte bine structurate, unele cu design exceptional, speech cursiv chiar de invidiat al unora dintre asistentele care si-au facut curaj si au vorbit.

Vazand cele de mai sus m-am simtit putin vinovat de primele mele asteptari si, ca sa ma eliberez putin de aceasta vinovatie, mi-am recunoscut stangacia in deschiderea prezentarii mele si le-am felicitat. Felicitari merita deopotriva si cei care si-au asumat responsabilitatea conducerii unui astfel de eveniment dar si medicii care le-au incurajat pe colegele lor si care si-au facut timp si au depus efort ca sa le incurajeze sa se dezvolte.

Am mai vazut preocupari pentru pregatirea asitentilor si la Societatea romana de dermatologie si cred ca se creeaza precedente/modele care merita preluate si de alte societati medicale din alte discipline.

 

 

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu