Am fost in weekend la o cabana unde intre altele era si un stepper. Cei trei copii care erau cu noi (opt ani cel mai mare) au inceput sa se „antreneze” cu randul la acel aparat. Mi s-a parut suspect zorul cu care ei se ingesuiau sa faca sport. In cele din urma am aflat care era secretul. Ii fascina contorul, le placea sa ajunga la un numar cat mai mare, cat mai repede.
Acelasi lucru se va intampla si cu activitatea ta profesionala daca vei gasi masuri potrivite, cu semnificatie si usor de cuantificat: te va fascina sa te „lupti”cu numerele. Iata cateva exemple: numarul de cazuri rezolvate, numarul sau procentul pacientilor care au revenit pentru alte probleme, numarul pacientilor care au dat referinte, procentul de nasteri pe cale naturala, procentul mamelor care alapteaza la o luna de la nastere, procentul pacientilor care revin la control, procentul consultatiilor care au inceput la ora programata, procentul pacientilor care s-au prezentat la programare (sau la timp), marja de profit… Voi stiti mai bine ce este relevant pentru voi.
Si in final as dori totusi sa amintesc de un poster care se spune ca atarna deasupra biroului lui Einstein: „nu tot ce conteaza poate fi masurat si nu tot ce poate fi masurat conteaza„.
Partajează pe WhatsApp
De văzut și asta:
Sau articolul ăsta, pe tema motivație extrinsecă-intrinsecă: Intrinsic Motivation – A Case Study in Nursery
Autorul comicsurilor cu Dilbert a scris o carte pe tema asta: Scott Adams Blog: Goals vs. Systems 11/18/2013