Nu avem nevoie de programe scolare si nici de ministri care sa isi dea mana sub un ropot de flash-uri ca sa demonstram ca sanatatea se invata si ca trebuie invatata. Ar fi bune programele dar in lipsa lor poate ca nu ar trebui sa stam cu mainile in san.
Daca esti medic (sau farmacist) si iti pasa de sanatatea societatii in care te afli poti sa arati asta si dincolo de cabinet (sau farmacie). Dincolo de slujba. Posibil ca atunci cand te pregateai pentru facultate te gandeai sa salvezi lumea. Nu o poti tu salva, dar poti pune umarul dincolo de fisa postului. Ironia este ca pare mult mai usor decat ne imaginam.
Anul trecut am fost la clasa fetitei mele la Scoala ALTFEL si am facut o lectie despre fructe si de ce (si cum) e sanatos sa le consumam. Am integrat multe din ceea ce fac ei la scoala (istorie, geografie, biologie, matematica, engleza, ba chiar si religie) intr-o lectie cu mult gust si cu calatorii imaginare. Am facut-o asa cum mi-ar fi placut sa fi facut candva profesorii mei. A fost frumos si foarte gustos. Copii, parintii lor si, mai ales fiica mea, ma apreciaza mai mult pentru gestul meu generos si asta ma face fericit atunci cand ma gandesc. Inca mai cred in umanitate!
Poate ca este tarziu, saptamana altfel incepe in 12 zile dar cred ca inca mai puteti discuta cu invatatori, profesori…
Anul acesta am sa vorbesc la clasa fetitei mele, la clasa unde o prietena este diriginte si la scolile din comuna copilariei mele. Tema este despre primul ajutor. Vreau sa ii fac pe copii sa inteleaga cum functioneaza organismul, care sunt problemele in diferite situatii periculoase si ce pot face atunci si, mai ales, vreau sa ii fac sa isi doresca sa fie buni si sa se gandeasca la aceea ca pot salva candva vieti! Daca mai e cineva interesat/ curios, iata bibliografie pe intelesul copiilor: Sunt primul Ajutor!, de Mihaela Arion.
INSPIRATIE si SUCCES!
Partajează pe WhatsAppNicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice – Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.