Noi va vrem pe toti! Cum asa?

Sunt multe ratiuni pentru care oamenii tin bloguri. In cazul nostru in acest moment vorbim de un act de generozitate care ne ajuta sa sustinem o cauza in care credem. Sa avem medici mai buni care sa aiba mai multa grija de pacientii lor in baza resurselor si in cadrul societatii existente.

Ne bucuram de fiecare data cand cineva isi face putin timp si ne arata ca efortul nostru a contat intr-un fel sau altul pentru el. Fiecare il face in conditiile in care circumstantele, pregatirea, educatia si eventual momentul ii permit.

Ne-am gandit sa facilitam decizia de a contribui. Daca ar fi sa impartim contributiile in functie de acceptarea sau contrazicerea opiniilor expuse pe de-o parte si a fi distructiv sau constructiv in abordare (fie fata de autor fie fata de ideile prezentate) ne intalnim cu urmatoarele tipologii de parteneri de dialog.

Negativ – destructiv

„Nu sunt de acord cu ce spui tu – defapt numai un idiot ar putea spune asa tampenii… alooo… ma aude cineva si pe mine?”

Cand sa-l dai? De evitat! Daca nu cunosti circumstantele celuilalt (cum a aflat, in ce stare a scris, ce exemple a avut, unde s-a documentat) renunta sa faci astfel de comentarii. De regula arata o problema de caracter si asta mai degraba a celui care intervine decat a celui care a initiat.

Negativ – constructiv

Nu sunt de acord cu ce spui tu – iata un punct de vedere diferit cu argumentele asa si asta si asta.

Cand sa-l dai? Sunt doua situatii:

  1. Daca sunt sanse reale ca vreun cititor sa fie prejudiciat de increderea in autor si te simti responsabil fa-o imedat ce poti ca sa fii cu inima impacata. De exemplu am un prieten, medic stomatolog si iubitor de munte: Dinu Mititeanu. Daca afla cumva ca cineva ar putea fi la risc pe munte in urma unei informatii gresite ia imediat aitudine ca sa previna o eventuala catastrofa.
  2. Daca nu se intampla cele de mai sus dar vrei/poti sa contribui si/sau vrei sa iti fie cunoscuta expertiza intr-o anume comunitate.

Pozitiv – destructiv

Chiar daca sunt de acord cu ce scrii aici – tu nu esti calificat sa scrii asta, nu e mare inventie ce spui tu, de-aia nu mai ploua…Hai sa ne enervam impreuna…

Cand sa-l dai? Probabil niciodata. Arati doar o problema de caracter a ta si nu a lui.

Pozitiv – constructiv

Sunt de acord cu ce scrii aici, ba mai mult as intari/ completa cele spuse cu asta si asta (eventual limita la anumite circumstante) sau asta ma ajuta sa inteleg/fac/ sa ma dezvolt aici si aici.

Cand sa-l dai? De cate ori poti contribui. Iti faci prieteni si fani, arati un caracter constructiv. Participi si ajuti si pe ceilalti sa construiasca o lume mai buna. Se va intoarce bine asupra ta asa cum o face si un zambet matinal pentru ziua abia inceputa.

Fireste mai sunt si nuante de neutralitate, mai sunt si raspunsuri intre contribuitori care se incadreaza mai greu aici. Chiar si asa:

Le multumim tuturor celor care contribuie intr-un fel sau altul. Ghiciti totusi pe care ii dorim cel mai mult?

 

Daca ti-a placut acest articol si daca crezi ca ar putea fi util si altor prieteni ai tai am aprecia foarte mult distribuirea lui in semn de multumire. Multumim oricum pentru propriul interes.

Nicolae-Iordache Iordache (462 Posts)

Nicolae-Iordache IORDACHE este deopotrivă consultant, trainer și coach, vorbitor și autor. Absolvent al Facultății de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din București în 1995, și-a completat studiile cu un program MBA oferit de Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio, SUA & CEU Budapesta, absolvit în 2002. Nu a practicat medicina niciodată, însă pe întregul parcurs al carierei a fost foarte aproape de medici. Și-a început activitatea profesională la Service Civil International – România -, însă cea mai mare parte a carierei și-a desfășurat-o în diferite funcțiuni de management domestice și internaționale a două companii farmaceutice - Richter Gedeon și Novartis. A publicat cărțile Cine ești tu, doctore?, primul ghid românesc pentru construcția brandului de doctor publicat în 2013 împreună cu Olivian Breda, si RePrezintă!-De ce și cum să îmbrățișezi discursul schimbării în sănătate. Pe lângă acestea, el mai îngrijește și blogul www.cetd.ro, dedicat educației non-curriculare pentru medici.


Partajează pe WhatsApp

Lasă un comentariu